Η επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα και οι συνέπειες της στην οικονομία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Η επιστροφή της χώρας στο εθνικό νόμισμα και οι συνέπειες της στην οικονομία

Ντέλλα, Ιωάννα Π.

Τα τελευταία χρόνια οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας έχουν δυσχεράνει με αποτέλεσμα την όξυνση της ανεργίας και την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του μέσου πολίτη. Η διαβόητη οικονομική κρίση έγινε ο εφιάλτης των πολιτών και ο ΄΄γόρδιος δεσμός΄΄ των πολιτικών αρχηγών και των κυβερνήσεων. Για την αντιμετώπισή της οι ελληνικές κυβερνήσεις υπέγραψαν τρία μνημόνια με την Ευρωπαϊκή Ένωση που υπέδειξαν πολιτικές λιτότητας με αποδόμηση του κράτους πρόνοιας και αύξηση των φορολογικών εισφορών. Αποτέλεσμα η επέκταση της οικονομικής ύφεσης. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος διογκώνεται και η προοπτική της ανάκαμψης φαντάζει μακρινή. Οι ερμηνείες που δόθηκαν στην κατάσταση υπήρξαν ποικίλες και αρκετές από αυτές υπ έκρυψαν δόλο και σκοπιμότητες. Εκτός από την κακοδιαχείριση των οικονομικών της χώρας μας από της εκάστοτε κυβερνήσεις – σημείο στο οποίο συμφωνούν όλοι- έγινε λόγος για συσσώρευση χρεών από το απώτατο παρελθόν που τώρα ζητούν την αποπληρωμή τους, για χαμηλή παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και φυγοπονία του ελληνικού λαού (!), αλλά και γενικότερη οικονομική κρίση των χωρών της ευρωζώνης που επηρεάζει βαθύτερα την Ελλάδα λόγω του δημοσιονομικού της προβλήματος. Γεγονός είναι ότι οικονομική κρίση αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης. Μερικές από αυτές μάλιστα όπως η Ισλανδία και η Ουγγαρία κατόρθωσαν να τις αντιμετωπίσουν και να τις ξεπεράσουν με επιτυχία. Πού βρίσκεται το κλειδί της επιτυχίας τους; Δεν είχαν εξωτερικό χρέος; Στηρίχτηκαν σε ανεξάρτητες από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πολιτικές; Επέστρεψαν στα εθνικά τους νομίσματα εγκαταλείποντας το "σκληρό" ευρώ; Τα ερωτήματα αυτά δεν βασανίζουν μόνο τον Έλληνα πολίτη αλλά και τους οικονομολόγους. Μάλιστα, έχουν αποτελέσει τη βάση της οικονομικής πρότασης πολιτικών σχημάτων και κομμάτων. Για τους λόγους αυτούς θα αφιερώσουμε το πρώτο κεφάλαιο αυτής της εργασίας στην παρουσίαση της ιστορίας του ελληνικού δημόσιου χρέους και των τριών μνημονίων , εκθέτοντας τις συνέπειές τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα περιγράψουμε τρεις πιθανές εκδοχές επιστροφής της χώρας μας στο εθνικό νόμισμα - πρόταση που ευρέως συζητείται τον τελευταίο καιρό ως λύση υπέρβασης της κρίσης- και τις συνέπειές τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Οικονομική κρίση
Δημόσιο χρέος

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017


cc_by_nc*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.