Στην παρούσα εργασία η θεωρητική προσέγγιση του θέματος περιλαμβάνει την διερεύνηση της βιβλιογραφίας με αναφορά στην προέλευση του αραβοσίτου, την οικονομική σημασία ως καλλιέργεια, την καλλιεργητική τεχνική, τις χρήσεις και μεγαλύτερη ανάλυση στα μορφολογικά χαρακτηριστικά όπως το ριζικό σύστημα τα αναπαραγωγικά όργανα και τον καρπό. Επίσης γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη του καλαμποκιού και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που την επηρεάζουν και ακόμη στην γενετική και βελτίωση του φυτού. Το πειραματικό μέρος είχε ως βασικό σκοπό την διερεύνηση της χρήσης φυσιολογικών γνωρισμάτων στην αξιολόγηση καθαρών σειρών και υβριδίων αραβοσίτου για αντοχή στην υδατική καταπόνηση. Έγινε μελέτη αγροκομικών παραμέτρων όπως απόδοση, ύψος σπάδικα, αριθμό σπαδίκων, φυσιολογικών χαρακτηριστικών όπως η περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη (SPAD), ο ρυθμός αφομοίωσης (Α), ο δείκτης φυλλικής επιφάνειας (LAI), η αποτελεσματικότητα χρήσης νερού (ΑΧΝ) αλλά και ποιοτικών χαρακτηριστικών καθαρών σειρών και υβριδίων καλαμποκιού με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση της μειωμένης άρδευσης σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι η υδατική καταπόνηση επέφερε μειώσεις στην απόδοση των γενοτύπων αλλά και στατιστικά σημαντικές διαφορές σε ορισμένα αγροκομικά και φυσιολογικά γνωρίσματα.
Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)