Ρίγανη και αιθέριο έλαιο ρίγανης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Ρίγανη και αιθέριο έλαιο ρίγανης

Κατσάρα, Ευγενία

Η ρίγανη αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά, που χρησιμοποιούταν σε όλη τη Μεσογειακή λεκάνη. Φυτό που καλλιεργείται εδώ και χιλιετίες, έχει πέρα από την υπέροχη γεύση της και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Η ελληνική ρίγανη αποτελεί ταυτόχρονα, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο μυρωδικό της ελληνικής κουζίνας, που προσδίδει μια ιδιαίτερη γεύση, όταν προστεθεί στο φαγητό. Η ρίγανη, είναι πλούσια σε βιταμίνη C διαθέτει όμως και άλλες ευεργετικές ιδιότητες όπως αντισηπτική, αντιμικροβιακή αντιοξειδωτική κ.ά. δράση. Οι δύο βασικές ουσίες που δίνουν στη ρίγανη τις αντισηπτικές της ιδιότητες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη. Είναι σημαντικό, η αναλογία των δύο αυτών ουσιών να βρίσκεται σε σωστό επίπεδο, δηλαδή υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και χαμηλή σε θυμόλη. Η εκμετάλλευση της ρίγανης στην Ελλάδα στηρίζεται, τόσο σε καλλιέργειες, όσο και στη συλλογή των αυτοφυών φυτών . Η ρίγανη ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με σπόρους και παραφυάδες.Η ρίγανη ως άρτυμα προέρχεται από φύλλα και άνθη του φυτού Origanumvulgaresubsp.hirtum, τα οποία, μετά από την συλλογή τους, αποξηραίνονται και θρυμματίζονται. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης εξάγεται με την υποβολή των αποξηραμένων υπέργειων τμημάτων των φυτών της σε απόσταξη με υδρατμούς. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης, έχει χαρακτηριστική οσμή και καυστική γεύση, έντονο κίτρινο χρωματισμό και ελαιώδη σύσταση. Είναι πρακτικά αδιάλυτο στο νερό, ενώ είναι πολύ ευδιάλυτο στην αλκοόλη, τον αιθέρα και τα έλαια. Το αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχει ιδιαίτερες ιδιότητες που οφείλονται στα συστατικά του. Η ποσότητα του αιθέριου ελαίου της ρίγανης ποικίλλει ανάλογα με τα τμήματα του φυτού που υποβάλλονται σε απόσταξη. Η διεθνώς γνωστή ελληνική ρίγανη χαρακτηρίζεται από το ότι το αιθέριο έλαιό της περιέχει την καρβακρόλη ως το κύριο σε αναλογία συστατικό του.

Thesis
NonPeerReviewed

Ρίγανη

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2017


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.