Δομή και οργάνωση καταστημάτων "ZARA": η περίπτωση του καταστήματος Ιωαννίνων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Δομή και οργάνωση καταστημάτων "ZARA": η περίπτωση του καταστήματος Ιωαννίνων

Παναγιώτου, Σύλβια-Βασιλική

Τα Ζάρα είναι μια αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης που ανήκει στον Ισπανικό όμιλο Inditex, μαζί με άλλα γνωστά σήματα όπως, Massimo Dutti, Pull and Bear, Stradivarius και Bershka. Ο όμιλος έχει την έδρα του στην πόλη Λα Κορούνια (γαλικιανά A Coruna) της επαρχίας της Γαλικίας, στην Ισπανία, όπου και άνοιξε το πρώτο κατάστημα Ζάρα το 1975. Σήμερα τα Ζάρα είναι ποθανότατα η πιο γοργά αναπτυσσόμενη αλυσίδα στον κόσμο, με πάνω από 2.700 καταστήματα σε 60 χώρες (τριπλάσιος αριθμός από αυτόν του 2000). Το Μάρτιο του 2006 ο όμιλος ξεπέρασε τη Σουηδική Hennes & Mauritz και έγινε έτσι η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της Ευρώπης στα καταστήματα μόδας. Το όνομα Ζάρα δεν έχει κάποια έννοια στα Ισπανικά. Η αλυσίδα Ζάρα χρησιμοποιεί ένα μοναδικό επιχειρηματικό μοντέλο που τους επέτρεψε να ανταγωνιστούν τα άλλα ποιοτικά σήματα με σχετικά χαμηλέ τιμές. Για παράδειγμα, αναφέρεται ότι τα Ζάρα χρειάζονται μόνο δύο εβδομάδες για το σχεδιασμό και τη διάθεση ενός προϊόντος, ενώ το σύνηθες χρονικό διάστημα του κλάδου είναι περίπου εννέα μήνες. Τα καταστήματα Ζάρα λανσάρουν κάθε χρόνο περίπου 10.000 νέα σχέδια. Η αλυσίδα επίσης, σε αντίθεση με τα καθιερωμένα, έχει αντισταθεί στην τάση για μεταφορά των γραμμών παραγωγής σε χώρες με χαμηλό κόστος εργασίας. Η πιο ανορθόδοξη όμως στρατηγική που εφαρμόζεται είναι αυτή των μηδενικών δαπανών για διαφήμιση, αντίθετα η εταιρεία επενδύει ένα μέρος των κερδών της στη δημιουργία νέων καταστημάτων.

Thesis
NonPeerReviewed

Επιχειρήσεις - Ελλάδα
Επιχειρηματικά μοντέλα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.