Το πρόβατο της φυλής Χίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Το πρόβατο της φυλής Χίου

Μπαλιώζης, Αναστάσιος

Η φυλή της Χίου προήλθε μετά από μακροχρόνιες προσμίξεις φυλών από τα παράλια της Τουρκίας και των προβάτων του νησιού. Είναι πρόβατο με μαύρα στίγματα στο κεφάλι την κοιλιακή χώρα και τα πόδια ενώ ο κύριος χρωματισμός του σώματος είναι λευκός. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι η πολυδυμία που παρουσιάζει όπου από καταγραφές έχουν εμφανιστεί έως και 5 αρνιά σε μια γέννα. Επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλή γαλακτοπαραγωγή σύμφωνα με μετρήσεις από φορείς όπου ασχολούνται με την διάδοση, καταγραφή και βελτίωση της φυλής, μόνο σε καθαρόαιμα ζώα της. Συναντάται κυρίως στην περιοχή της Μακεδονίας ενώ στο νησί υπάρχουν περίπου 400 – 500 καθαρόαιμα πρόβατα της φυλής, όπου σε άλλες περιοχές της Ελλάδας χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις βελτίωσης της εκάστοτε ντόπιας φυλής. Σε αυτές τις περιοχές η αύξηση του πληθυσμού τους και η περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση τους οφείλεται στην προσαρμοστικότητας στο κλίμα και στα εδάφη. Συγκεκριμένα καταγεγραμμένα παραγωγικά χαρακτηριστικά από διαφορά ινστιτούτα ο μέσος όρος γαλακτοπαραγωγής αγγίζει τα 250 κιλά και η πολυδυμία στα 1,8 αρνιά. Πιο συγκεκριμένα μπορούμε να δούμε προβατίνες με διάστημα γαλακτικής περιόδου 220 ημερών με απόδοση 777,7 λίτρα γάλα και μέγιστη ημερήσια απόδοση στα 6 λίτρα περίπου. Ωστόσο υπάρχουν και αρνητικά χαρακτηριστικά όπως παχιά ουρά που δυσκολεύει την διαδικασία οχεύσεων, η μη ικανοποιητική ποιότητα σφαγίου και η ανομοιομορφία του μαστού, τα οποία δεν είναι κάτι σημαντικό που επηρεάζει την φήμη του. Η διατροφή είναι το καλύτερο εργαλείο για τον παραγωγό και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τις αποδόσεις σε όλα τα στάδια της ζωής του πρόβατου.

Thesis
NonPeerReviewed

Πρόβατα
Ζώα - Γενετική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.