Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Εκτροφή όνων = Donkeys breeding

Μπουδουλάκη, Μαρία

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα αγροτικά ζώα, οι όνοι δεν μελετήθηκαν όσο ήταν απαραίτητο από τον άνθρωπο. Ως εκ τούτου οι πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη τους και τις συνθήκες εκτροφής τους είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Οι όνοι χρησιμοποιήθηκαν κυρίως ως υποζύγια από τον άνθρωπο, αλλά σήμερα εξαιτίας της εκμηχάνισης ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς με αποτέλεσμα πολλών φυλές να κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Ένας άλλος σημαντικός λόγος της διατήρησης τους από τον άνθρωπο ήταν η χρησιμοποίηση τους για αναπαραγωγικούς σκοπούς και ιδιαίτερα για την παραγωγή μουλαριών. Ο όνος είναι ένα ιδιαίτερα λιτοδίαιτο ζώο, με πολύ μικρές απαιτήσεις σε συνθήκες σταβλισμού και θρεπτικά συστατικά. Σε ορισμένες περιοχές της υφηλίου εκτρέφεται για την παραγωγή κρέατος και γάλακτος. Στις περιοχές αυτές το κρέας του αποτελεί ιδιαίτερο έδεσμα και διατίθεται ως είδος πολυτελείας, ενώ το γάλα του απολαμβάνει πολύ υψηλές τιμές πώλησης και χρησιμοποιείται για νωπή κατανάλωση, για παραγωγή τυριών ή για παραγωγή καλλυντικών. Μεγάλες προσπάθειες καταβάλλονται τα τελευταία χρόνια για την προστασία των φυλών των όνων από την εξαφάνιση, ενώ δημιουργείται μια ισχυρή τάση μεγαλύτερης αξιοποίησης κυρίως του γάλακτος αλλά και του κρέατος του όνου και στις αγορές της Ευρώπης.

Thesis
NonPeerReviewed

Κτηνοτροφία
Αγροτικά ζώα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.