Η αγορά του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Η αγορά του εμφιαλωμένου νερού στην Ελλάδα

Σιούνη, Σοφία

Η απορρόφηση του νερού από τον ανθρώπινο οργανισμό είναι θεμελιώδες για την ζωή, μια που το νερό αποτελεί 50-70% της μάζας του σώματος. Αυτό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν πρέπει να περιέχει χημικές ουσίες και μικροοργανισμούς σε ποσότητες που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία. Πρέπει να είναι ασφαλές και ακίνδυνο για την υγεία, να μην είναι θολό και να μην έχει χρώμα και δυσάρεστη οσμή και γεύση. Όμως λόγο της αύξησης του πληθυσμού της γης , προέκυψε και αύξηση της μόλυνσης των υδάτινων πόρων, αφού υπήρχε η αίσθηση ότι υπάρχουν άφθονα και ανεξάντλητα αποθέματα καθαρού και πόσιμου νερού και τελικά το καθαρό νερό έγινε ζήτημα ατομικής ευθύνης. Έτσι ο καταναλωτής στράφηκε σε εναλλακτικές λύσεις για την οικιακή χρήση. Αυτές είναι το νερό φιλτραρισμένο με άνθρακα, το οικιακά αποσταγμένο νερό, το νερό επεξεργασμένο με όζον και υπεριώδη ακτινοβολία, το νερό επεξεργασμένο με αντίστροφη ώσμωση, τα οικιακά συστήματα απόσταξης και το εμφιαλωμένο νερό. Η στροφή των καταναλωτών σε έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής σε συνδυασμό με τον σύγχρονο τρόπο ζωής, εκτιμάται ότι ευνοεί την κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού και μάλιστα με αυξανόμενη συχνότητα. Βασικό χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης αγοράς στη χώρα μας αποτελεί η εποχικότητα στην κατανάλωση και ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης, καθώς στην αγορά κυριαρχεί μικρός αριθμός εταιρειών. Ο όρος εμφιαλωμένο νερό αφορά το νερό το οποίο προσφέρεται αεροστεγώς συσκευασμένο σε γυάλινη ή πλαστική συσκευασία και προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Το εμφιαλωμένο νερό διακρίνεται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες το φυσικό μεταλλικό νερό, το επιτραπέζιο νερό, το ανθρακούχο νερό και το αποσταγμένο νερό.

Thesis
NonPeerReviewed

Εμπόριο - Ευρώπη
Νερό

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.