Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Θεωρία παιγνίων

Χριστοφοράτου, Σοφία

Το 1944, ο Αυστρο- Ουγγαρέζος μαθηματικός John Von Neumann και ο Αυστριακός οικονομολόγος Oskar Morgenstern δημοσίευσαν το πρωτοποριακό έργο τους Theory of Games and Economic Behavior κι εγκαινίασαν έναν καινούριο επιστημονικό κλάδο, τη θεωρία παιγνίων. Οι Neumann και Morgenstern ουσιαστικά τυποποίησαν με μαθηματικούς όρους το πρόβλημα της σύγκρουσης συμφερόντων. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η θεωρία παιγνίων έχει επηρεάσει καταλυτικά αρκετούς κλάδους των κοινωνικών επιστημών και κυρίως το επιστημονικό πεδίο των Διαπραγματεύσεων. Η θεωρία παιγνίων θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Βασικό της αξίωμα είναι ότι οι καταστάσεις σύγκρουσης (όπως σε παίγνια συμμαχιών), τόσο τα συνεργατικά όσο και τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των μερών είναι αλληλένδετα. Ωστόσο, η ανάπτυξη της θεωρίας παιγνίων σχετίζεται κυρίως με την καθαρή ανταγωνιστική σύγκρουση, δηλαδή αυτή που συναντάται σε παίγνια μηδενικού αθροίσματος.

Thesis
NonPeerReviewed

Θεωρία παιγνίων

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.