Εθισμός στο διαδίκτυο: η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Εθισμός στο διαδίκτυο: η τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα

Παπαδοπούλου, Φωτεινή

Η χρήση του διαδικτύου αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Διεισδύει και επηρεάζει είτε θετικά είτε αρνητικά τη ζωή όλων μας, καταλαμβάνοντας μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο από το χρόνο που διαθέτουμε, ανεξάρτητα από την ηλικία και το χρόνο χρήσης. Ο κάθε χρήστης ωστόσο θα πρέπει από μέρους του να διαχειριστεί την ποσότητα και την ποιότητα του χρόνου που θα περάσει στο διαδίκτυο ώστε να αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική του ζωή από την αλόγιστη χρήση που μπορεί να κάνει. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί ο διαδικτυακός εθισμός και η κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό διεξήχθη ποιοτική έρευνα σε 150 άτομα με τη μορφή ερωτηματολογίου. Τα κυριότερα ζητούμενα της έρευνας ήταν να αποδειχθεί η σχέση των ερωτηθέντων με το διαδίκτυο και στη συνέχεια να αναλυθεί κατά πόσο έχουν σχέση εξάρτησης από αυτό αλλά και τι επιπτώσεις μπορεί να τους επιφέρει η συνεχής και καθημερινή χρήση του. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το δείγμα δείχνει να έχει πολύ καλή σχέση με το διαδίκτυο και κατ’ επέκταση και με τα κοινωνικά δίκτυα. Οι περισσότεροι ξοδεύουν από 4 έως 8 ώρες στο διαδίκτυο και αναφέρουν ότι δεν είχαν κανένα παράπονο από τον περίγυρό τους. Επιπλέον οι περισσότεροι θεωρούν πως το διαδίκτυο τους ανακουφίζει σημαντικά από τα καθημερινά προβλήματα και δεν αναγνωρίζουν κανένα σύμπτωμα πάνω τους από την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο παρά μόνο τη μείωση της άσκησης. Επίσης, δεν θα άφηναν τον ύπνο τους ή τον χρόνο που έχουν με τους φίλους τους για να συνδεθούν στο διαδίκτυο. Γίνεται φανερό πως το δείγμα δεν θεώρει τον εαυτό του εθισμένο στο διαδίκτυο αλλά θεωρεί πως ο εθισμός σε αυτό επιφέρει αντικοινωνική συμπεριφορά. Η συγκεκριμένη έρευνα καθώς δεν απευθύνθηκε σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα να μην αντιπροσωπεύει το συνολικό πληθυσμό της Ελλάδας.

Thesis
NonPeerReviewed

Ψυχολογικές απόψεις
Διαδίκτυο (Internet)


Ελληνική γλώσσα

2017

http://anaktisis.uowm.gr/9561/


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.