Η παρούσα εργασία έχει ως κύριο θέμα την εκτενή παρουσίαση του ελαιολάδου, από τη σκοπιά των συστατικών του, των ιδιοτήτων του καθώς και των παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητά του και την ιδιοσύστασή του. Το ελαιόλαδο υπήρξε ανέκαθεν κύριο συστατικό τόσο της μεσογειακής δίαιτας, όσο και σημαντικότατος παράγοντας αγροτικής και οικονομικής δραστηριότητας. Τα στοιχεία που παρατίθενται στην εργασία αυτή, είναι ενδεικτικά της διεθνούς και ελληνικής παραγωγής και κατανάλωσης ελαιολάδου και πυρηνελαίου. Παράλληλα, καταδεικνύουν τη σημασία του ελαιολάδου ως διατροφικό προϊόν, αλλά και ως στοιχείο κουλτούρας των πληθυσμών που το παράγουν. Ειδικότερη μνεία γίνεται τόσο για την ποσότητα όσο και το είδος της ελληνικής παραγωγής.