Παραλλακτικότητα στη χημική σύνθεση και διατροφική αξία παραδοσιακών (χωριάτικων) λουκάνικων

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Παραλλακτικότητα στη χημική σύνθεση και διατροφική αξία παραδοσιακών (χωριάτικων) λουκάνικων

Παράσογλου, Βανέσσα - Κάλια
Ασημούλας, Μάριος - Αλέξανδρος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2019

2019


Ο στόχος της παρούσας εργασίας ήταν ο προσδιορισμός της παραλλακτικότητας στη χημική σύνθεση παραδοσιακών (χωριάτικων) λουκάνικων που παράγονται στον παρακείμενο χώρο των κρεοπωλείων και πωλούνται επί ζυγίωμη συσκευασμένα με πρότυπες μεθόδους. Για το σκοπό αυτό, λήφθηκαν δείγματα από 6 διαφορετικά κρεοπωλεία 4 φορές ώστε να είναι διαφορετική η παρτίδα παραγωγής και να εξετασθεί η παραλλακτικότητα. Στα δείγματα έγινε προσδιορισμός της χημικής τους σύνθεσης και ειδικότερα της περιεκτικότητας τους σε υγρασία, τέφρα, πρωτεΐνες και λίπος με την εφαρμογή συνιστώμενων πρότυπων μεθόδων. Ένας δευτερεύων σκοπός ήταν να εκτιμηθεί η διατροφική τους αξία σύμφωνα με τις ισχύουσες διατροφικές οδηγίες αλλά και η συμμόρφωση των παρασκευαστών με την ισχύουσα νομοθεσία. Η εξέταση της χημικής σύνθεσης λουκάνικων έδειξε υψηλή παραλλακτικότητα ανά παρτίδα παραγωγής κυρίως στην περιεκτικότητα σε τέφρα και λίπος. Σχετικά με την περιεκτικότητα σε λίπος υψηλό ποσοστό των εξετασθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική απόκλιση από τον διατάξεις του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.

Β > Βιομηχανία και εμπόριο τροφίμων - Ποιοτικός έλεγχος
Κ > Κρέας

Βιομηχανία και εμπόριο τροφίμων - Ποιοτικός έλεγχος
Κρέας

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)