The use of biostimulants to mitigate transplanting shock in lettuce

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Η χρήση βιοδιεγερτών για τον μετριασμό της μεταφυτευτικής διαταραχής στο μαρούλι
The use of biostimulants to mitigate transplanting shock in lettuce (EN)

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΡΙΝΗΣ

Αναστάσιος Σιώμος
Γεωργία Ντάτση

MSc thesis

2023-07-22


Η μεταφυτευτική διαταραχή αποτελεί μία σημαντική καταπόνηση που προκαλείται λόγω της αποκοπής μέρους του ριζικού συστήματος των σποροφύτων κατά τη μεταφύτευση και της αλλαγής των συνθηκών του περιβάλλοντος. Η ένταση της διαταραχής εξαρτάται τόσο από το είδος του φυτού όσο και τις συνθήκες που επικρατούν κατά τη μεταφύτευση, αλλά και μετά από αυτήν. Στην εργασία αυτή μελετήθηκε η επίδραση της εφαρμογής ενός μικροβιακού βιοδιεγέρτη (Bactiva®) και ενός μη μικροβιακού (προϊόντος υδρολυμένης πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης, Isabion®) στην αντιμετώπιση της μεταφυτευτικής διαταραχής, αλλά και την αύξηση, ανάπτυξη, ποιότητα και απόδοση του μαρουλιού στο θερμοκήπιο. Το Bactiva® εφαρμόσθηκε με ριζοπότισμα των φυτών (0,2 g/L) με 100 mL/φυτό αμέσως μετά τη μεταφύτευση. Ακολούθησε ριζοπότισμα των φυτών (0,2 g/L) με 100 mL/φυτό 14 και 21 ημέρες μετά τη μεταφύτευση. Το Isabion® εφαρμόσθηκε με ψεκασμό των φυτών στον δίσκο (2 mL/L) την ημέρα της μεταφύτευσης και ριζοπότισμα των φυτών (0,4 mL/L) με 100 mL/φυτό, αμέσως μετά τη μεταφύτευση. Ακολούθησε ριζοπότισμα των φυτών (0,4 mL/L) με 100 mL/φυτό 14 και 21 ημέρες μετά τη μεταφύτευση. Τα αποτελέσματα έδειξαν η εφαρμογή του Isabion® είχε σημαντική επίδραση στις παραμέτρους φθορισμού Fj, Fm/Fo, Fv/Fo, Fv/Fm, Area, Ss, Vj, Vi, Mo, ψο, φEο, φDο, Pi_Pav, Pi_Abs, Abs/RC, TRο/RC και ETο/RC, με τα φύλλα να έχουν υψηλότερο δείκτη χλωροφύλλης (CCI) και λιγότερες ολικές διαλυτές φαινόλες, σε σχέση με τον μάρτυρα. Τα παραπάνω πιθανόν να συνιστούν κάποιες επιδράσεις στη μεταφυτευτική διαταραχή των φυτών μαρουλιού, χωρίς ωστόσο αυτές να συνοδεύονται από σημαντικές μεταβολές στις παραμέτρους του χρώματος των φύλλων (L*, a*, b*, C* και ho), την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλες (α, β, α+β), ολικά καροτενοειδή, ξηρά ουσία, νιτρικά, την αντιοξειδωτική ικανότητα και το βάρος φυτού κατά τη συγκομιδή. Ωστόσο, αξιοσημείωτη επίδραση αποτελεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών κατά τη συγκομιδή είχαν βάρος στην κλάση 351-400, ενώ στον μάρτυρα στην κλάση 301-350 g. Αντίθετα, η εφαρμογή του Bactiva® δεν είχε καμία σημαντική επίδραση στις παραμέτρους που προσδιορίσθηκαν, σε σχέση με τον μάρτυρα. Η αποτυχία του μικροβιακού βιοδιεγέρτη να δείξει οποιοδήποτε αποτέλεσμα ενισχύει την κοινή πεποίθηση ότι όλοι οι μικροβιακοί βιοδιεγέρτες δεν είναι κατάλληλοι για όλα τα φυτά και για όλα τα οικοσυστήματα, καθώς και την άποψη ότι η αποτελεσματικότητα τους επηρεάζεται από τη φυσική μικροχλωρίδα, τη μέθοδο εφαρμογής και τις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες. (EL)
Transplantating shock is an important disorder that occurs due to cutting off part of the root system of transplants during transplanting and environmental change. The intensity of the disorder depends both on the type of plant and the conditions that prevail during and after transplanting. The aim of this study was to evaluate the effect of a microbial biostimulant (Bactiva®) and a non microbial (hydrolyzed protein product of animal origin, Isabion®) on transplanting shock but also in the plant growth, quality and yield of the lettuce crop in the greenhouse. Bactiva® was applied by drenching the plants (0.2 g/L) at 100 mL/plant immediately after transplanting. This was followed by consecutive drenching (0.2 g/L) with 100 mL/plant after 14 and 21 days. Isabion® was applied by spraying the plants in the tray (2 mL/L) on the day of transplanting and drenching the plants (0.4 mL/L) with 100 mL/plant immediately after transplanting. This was followed by root irrigation of the plants (0.4 mL/L) with 100 mL/plant after 14 and 21 days days after transplanting. The results showed that the application of Isabion® had a significant effect on the fluorescence parameters Fj, Fm/Fo, Fv/Fo, Fv/Fm, Area, Ss, Vj, Vi, Mo, ψο, φEο, φDο, Pi_Pav, Pi_Abs, Abs/RC, TRο /RC and ETο/RC, with leaves having a higher chlorophyll index (CCI) and less total soluble phenols, compared to the control. The above may constitute some effects on the post-plantation disorder of lettuce plants, without, however, being accompanied by significant changes in the leaf color parameters (L*, a*, b*, C* and ho), the content of chlorophylls (a, b, a+b), total carotenoids, dry matter, nitrates, antioxidant capacity and plant weight at harvest. However, a notable effect is that the greater percentage of plants treated with Isabion® at harvest had a weight in the class of 351-400, while in the control in the class of 301-350 g. In contrast, the application of Bactiva® had no significant effect on the parameters determined, compared to the control. The failure of the microbial biostimulant to show any effect reinforces the common belief that all microbial biostimulants are not suitable for all plants and for all ecosys-tems, as well as the opinion that the effectiveness of their application is influenced by the native microflora, the method of application and the prevailing environmental conditions. (EN)


Νιτρικά
Lactuca sativa L.
Αντιοξειδωτική ικανότητα
Καροτενοειδή
Δείκτης χλωροφύλλης (CCI)
Βιοδιεγέρτες
Φθορισμός χλωροφύλλης,

Greek

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο / Hellenic Open University

Καλλιέργειες υπό Κάλυψη - Υδροπονία (ΚΥΚ)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)