H δικανική ρητορική στο μικροσκόπιο: Λυσίου VII, Ἀρεοπαγιτικὸς περὶ τοῦ σηκοῦ ἀπολογία

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

H δικανική ρητορική στο μικροσκόπιο: Λυσίου VII, Ἀρεοπαγιτικὸς περὶ τοῦ σηκοῦ ἀπολογία

Αποστολάκης, Κωνσταντίνος

Καγιαλής, Παναγιώτης
Παναγόπουλος, Ανδρέας
Βασίλαρος, Γεώργιος

O λόγος Ἀρεοπαγιτικός περί τοῦ σηκοῦ ἀπολογία, έργο του κορυφαίου λογογράφου Λυσία, έχει σημαντικό ενδιαφέρον, γιατί το αδίκημα για το οποίο εγκαλείται ο κατηγορούμενος είναι θρησκευτικού χαρακτήρα (εξ ου και η εκδίκασή του στον Άρειο Πάγο). Συγκεκριμένα, η τυπική κατηγορία είναι η εκρίζωση ενός σηκοῦ (κορμού ιερής ελιάς), που αποτελούσε δημόσια περιουσία σε ιδιωτικό χώρο, αλλά τα πραγματικά, αν και μη έκδηλα, κίνητρα των κατηγόρων πρέπει να ήταν προσωπικά και πολιτικά.
Το υλικό αυτό προσφέρει στους φοιτητές του ΕΑΠ τη δυνατότητα να δουν ακέραιο και εκ του σύνεγγυς ένα αντιπροσωπευτικό κείμενο της αττικής δικανικής ρητορείας και να εξοικειωθούν με τις ρητορικές του ποιότητες. Έτσι θα συνειδητοποιήσουν καλύτερα ότι η ρητορική καθ’εαυτήν είναι δυνάμει αμοραλιστική τέχνη, που έχει ως πρώτιστο στόχο την πειθώ και χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνικές για να την επιτύχει. Το υλικό παρέχει δείγματα επιχειρηματολογίας και ρητορικής ανασκευής και, επιπλέον, δίνει στους φοιτητές ερεθίσματα για να διαβάσουν κάτω από τις γραμμές, να αναγνωρίσουν την απατηλή γοητεία του αρχαίου δικανικού λόγου και να επιχειρήσουν την ανασύνθεση των πραγματικών διαστάσεων της υπόθεσης.

Hypertext

Εἰκός
Σηκός
Γραφή ασεβείας
Μορία


Ελληνική γλώσσα

2009-03-05T08:37:29Z
2008
2013-12-13T13:32:03Z


Ο χρόνος μελέτης υπολογίζεται σε 4-5 ώρες. (53 Σελίδες + 3 Εικόνες)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.