δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)

Ο Φρ. Τζαίημσον και η Νεωτερικότητα

ΑΦΟΥΞΕΝΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ, Σ.Ε.Π. ΕΑΠ ΣΤΗΝ Θ.Ε. ΕΠΟ 12)

ΚΟΝΙΟΡΔΟΣ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ)

Η κατανόηση μέρους του έργου του Fr. Τζαίημσον αναφορικά με την ύστερη νεωτερικότητα και την πολιτισμική λογική του σύγχρονου καπιταλισμού.
Στην ανάλυση που παρουσιάζεται στο κείμενο εξηγείται πως και γιατί ο Fr. Τζαίημσον συνδέει την ιστορία του καπιταλισμού με διαφορετικά πολιτισμικά πρότυπα. Πολιτισμικές συνθήκες όπως, για παράδειγμα, ο ρεαλισμός, ο μοντερνισμός και ο μεταμοντερνισμός αποτελούν παράγωγα που αντιστοιχούν στον εμπορευματικό, στο μονοπωλιακό και στον πολυεθνικό ή ύστερο καπιταλισμό. Η ύστερη νεωτερικότητα αντανακλά την πολιτισμική λογική του σύγχρονου καπιταλισμού η οποία μπορεί σύμφωνα με τον Fr. Τζαίημσον, να αποδωθεί στα παρακάτω βασικά σημεία: αποδυνάμωση της ιστορίας, κατάρρευση των διαφοροποιήσεων μεταξύ ‘υψηλής’ και ‘χαμηλής’ κουλτούρας, μαζική κατανάλωση εικόνων και συμβόλων, παρακμή του συναισθήματος, χρήση της νέας τεχνολογίας.

Hypertext

μαρξισμός, μεταμοντέρνο, μοντέρνο, κατανάλωση, κουλτούρα, παραγωγική δραστηριότητα, τέχνη, marxism, postmodern, modern, consumption, culture, productive activity, art


Ελληνική γλώσσα

2008
2013-12-13T11:22:00Z
2009-03-05T09:21:53Z


(20 Σελίδες)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.