Η Θεωρία του Π. Μπουρντιέ για την Κοινωνία και τη Νεωτερικότητα

 
This item is provided by the institution :

Repository :
Institutional Repository of the Hellenic Open University
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
shareΗ Θεωρία του Π. Μπουρντιέ για την Κοινωνία και τη Νεωτερικότητα

ΛΕΛΕΔΑΚΗΣ, ΚΑΝΑΚΗΣ (ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ, ΠΑΝΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ)

ΚΟΝΙΟΡΔΟΣ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ)

Σκοπός της ενότητας είναι η παρουσίαση της θεωρίας του P. Bourdieu για το άτομο, την κοινωνία και τη νεωτερικότητα. Τα προσδοκώμενα αποτελεσματα της ενότητας είναι να μπορούν οι φοιτητές να αναφερθούν στα κύρια σημεία της θεωρίας του Bourdieu, αλλά και να την τοποθετούν μέσα στη γενικότερη προβληματική για τη σχέση δομής και δράσης και θέσεων για τη νεωτερικότητα.
Σύγχρονες συνθετικές θεωρίες όπως των Giddens και Bourdieu έχουν σαν στόχο να υπερβούν τα προβληματικά σημεία τόσο των ατομιστικών, όσο και των ολιστικών θεωριών για τη θεώρηση της κοινωνίας και της ατομικής δράσης τονίζοντας την αλληλοδιαπλοκή δομής και δράσης. Ο Giddens αποδίδει μία ιδιαίτερα αυξημένη αυτονομία στο κοινωνικό υποκείμενο στη νεωτερικότητα, ολισθαίνοντας ωστόσο προς ατομιστικές θέσεις. Ο Bourdieu, αντίθετα, τονίζει την κοινωνική κατασκευή του υποκειμένου μέσω της έννοιας της έξης που εισάγει και η οποία θεωρεί ότι παραμένει το ίδιο σημαντική στη σύγχρονη κοινωνία. Παράλληλα εισάγει τις έννοιες του πεδίου και των διαφόρων μορφών κεφαλαίου. Η συμβολή του Bourdieu είναι σημαντική, αλλά βέβαια υπάρχουν και προβληματικά σημεία στις έννοιες αυτές όπως και στον συνδυασμό τους.

Hypertext

έξη, πεδίο, αυτονομία, στρατηγική, δομή/δράση, μορφές κεφαλαίου, habitus, field, autonomy, strategy, structure/agency, forms of capital


Greek

2013-12-13T11:21:56Z
2008
2009-03-05T10:18:34Z


(24 Σελίδες)*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)