δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Ο Zygmunt Bauman και η Nεωτερικότητα

ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ, ΝΙΚΟΣ (ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΜΕ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ)

ΚΟΝΙΟΡΔΟΣ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ (ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ)

Στο κείμενο αυτό αναλύεται σύντομα η εργογραφία του Zygmund Bauman, ενός από τους εγκυρότερους σύγχρονους μελετητές της νεωτερικότητας. Κατόπιν το κείμενο εστιάζει στις θέσεις του Bauman για τη νεωτερικότητα και τη μετα-νεωτερικότητα ως δύο αλληλένδετων πολιτισμικών μορφών της σύγχρονης εποχής, η οποία χαρακτηρίζεται από το διφορούμενο, την αβεβαιότητα και, πρωτίστως, τη ρευστότητα των σχέσεων, των ταυτοτήτων και των συναισθημάτων. Ειδικό βάρος έχει δοθεί στις συνέπειες τις παγκοσμιοποίησης σε οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο, καθώς και στις νέες σχέσεις εξουσίας και ανισότητας που δημιουργούνται από τη μετανάστευση και τις νέες τεχνολογίες της πληροφορίας. Τέλος, το κείμενο επισημαίνει την ηθική στάση του Bauman απέναντι στη νεωτερικότητα: ριζοσπαστική κριτική για τα δεινά που έχει επιφέρει (με κορυφαίο το Ολοκαύτωμα), αφενός, και υπεράσπιση του χειραφετικού της δυναμικού, αφετέρου.
Σκοπός αυτού του κεφαλαίου είναι η παρουσίαση των βασικών θέσεων Zygmund Bauman για τη διφορούμενη φύση της νεωτερικότητας, οι αντιφάσεις της οποίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης οδηγούν σε κοινωνικούς αποκλεισμούς και νέες μορφές σχέσεων εξουσίας. Όταν θα έχετε ολοκληρώσει την μελέτη αυτού του κεφαλαίου, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε: τη συμβολή του Zygmund Bauman στην κοινωνιολογική σκέψη εν γένει, τις κεντρικές θέσεις του Zygmund Bauman για τη νεωτερικότητα και τη μετα-νεωτερικότητα, τις πολλαπλές και ρευστές ατομικές και συλλογικές ταυτότητες της σύγχρονης εποχής, τις νέες κοινωνικές αντιφάσεις που γεννούν οι διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης.

Hypertext

ρευστότητα, διφορούμενο, πλάνης, τουρίστας, ξένος, εξατομίκευση, ταυτότητα(ες), παγκοσμιοποίηση, καταναλωτισμός, ολοκαύτωμα, fluidity, ambivalent, flâneur, tourist, stranger, individualisation, identity(ies), globalization, consumerism, holocaust


Ελληνική γλώσσα

2008
2013-12-13T11:22:01Z
2009-03-05T10:32:34Z


(30 Σελίδες)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.