The face validity of the state certificate of language proficiency B2 level (KPG B2)

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

The face validity of the state certificate of language proficiency B2 level (KPG B2)

ΜΑΡΙΑ ΚΛΟΥΚΙΝΑ

ΠΕΡΙΛΗΨΗΣκοπός αυτής της εργασίας είναι να διερευνήσει τις αντιλήψεις του κοινού σε σχέση με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας, επιπέδου Β2 (εφεξής ΚΠΓ Β2). Υπάρχουν δυο κυρίως λόγοι για τους οποίους επιλέχθηκε αυτή η εξέταση ανάμεσα στην πληθώρα των εξετάσεων για πιστοποίηση γλωσσομάθειας που υπάρχουν στην ελληνική αγορά. Αρχικά, είναι το πρώτο και μέχρι σήμερα το μοναδικό μέσο αξιολόγησης της ξένης γλώσσας που σχεδιάζεται και υλοποιείται από το ελληνικό κράτος. Έτσι, ως καινοτόμος προσπάθεια, θεωρούμε ότι αξίζει να υποστηριχθεί και να παρέχουμε στοιχεία που θα βοηθήσουν στην καλύτερη πρακτική εφαρμογή του καθώς και στο να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του σε σχέση με άλλες παρόμοιες μορφές εξετάσεων. Έπειτα, με δεδομένη την αφθονία των εξετάσεων πιστοποίησης ικανοτήτων στην ξένη γλώσσα, θεωρήθηκε ενδιαφέρον και πιθανά χρήσιμο να εξετάσουμε κατά πόσο το ΚΠΓ είναι μια ελκυστική επιλογή για τους χρήστες στην Ελλάδα. Το κατά πόσο μια εξέταση είναι ελκυστική επιλογή για τον χρήστη, είναι ένα χαρακτηριστικό που σχετίζεται με τον αντίκτυπο που έχει σε αυτόν καθώς και κάτι που βελτιώνει την χρηστικότητά της. Στόχος αυτής της εργασίας είναι να καταγράψουμε τις αντιδράσεις των χρηστών στην εισαγωγή του ΚΠΓ μέσα στο συγκεκριμένο κοινωνικό και εκπαιδευτικό πλαίσιο. Οι χρήστες που συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία όπως επίσης και αυτοί που παίρνουν αποφάσεις σε σχέση με θέματα εξετάσεων, συμμετέχουν στην ερευνά μας. Μαθητές, καθηγητές και γονείς συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με θέματα επιλογής και προετοιμασίας της εξέτασης, ενώ ιδιοκτήτες σχολείων ξένων γλωσσών έδωσαν συνεντεύξεις, στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε τι πιστεύουν για το ΚΠΓ Β2. Τέλος, μέσα από τηλεφωνικές συνομιλίες με εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, διερευνήσαμε πώς αντιλαμβάνονται οι επαγγελματίες αυτήν και άλλες μορφές πιστοποίησης της ξένης γλώσσας. Τα ευρήματα της έρευνας θα αναλυθούν και θα μας επιτρέψουν να διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις αναφορικά με τις αντιλήψεις που έχουν διαμορφώσει αυτοί οι χρήστες για το ΚΠΓ Β2.

Διπλωματική εργασία


Ελληνική γλώσσα
Αγγλική γλώσσα

2007
2013-12-16T10:00:32Z


Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.