Stereotypes et enseignement dans les classes du college a travers la methode C est clair

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)

Stereotypes et enseignement dans les classes du college a travers la methode C est clair

ΑΡΙΑΔΝΗ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗ

RESUME EN GRECΗ κουλτούρα συνθέτεται από τα ήθη, τις στάσεις και τα πιστεύω ενός έθνους, που θεωρούνται στερεότυπα. Τα στερεότυπα επιτρέπουν στους μαθητές να παρατηρήσουν την κουλτούρα του Άλλου και να την συγκρίνουν με τη μητρική τους. Συνδέονται με την κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική, την ιστορία και την ψυχολογία ενός συνόλου.Τα στερεότυπα παρουσιάζονται λοιπόν ως μια πλευρά απαραίτητη στην κοινωνική ζωή. Αποτελώντας ένα δεσμό με τη γλώσσα και την κουλτούρα που μελετάμε, τα εγχειρίδια των Ξένων Γλωσσών παρουσιάζουν στους μαθητές την εικόνα της ξένης πραγματικότητας. Εισάγουν την έννοια του στερεότυπου μέσω των κειμένων και των πολιτισμικών δραστηριοτήτων.Η έρευνα αναφέρεται στην επιρροή και τη συνεισφορά της μεθόδου « C'est clair ! 1 » στη δημιουργία στερεότυπων των νέων Ελλήνων για τους Γάλλους και τη Γαλλία. Πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός ερωτηματολογίου σε 175 μαθητές της πρώτης και της δευτέρας τάξης του 1ου Γυμνασίου Ηλιούπολης. Ολοκληρώθηκε σε δύοφάσεις ( το Νοέμβριο του 2006 και το Μάρτιο του 2007) με σκοπό να εντοπιστούν τα στερεότυπα των ερωτώμενων πριν και μετά τη διδασκαλία των γαλλικών μέσω της συγκεκριμένης μεθόδου.Οι διαφορές και οι ομοιότητες των στερεοτύπων των μαθητών που προκύπτουν από τη χρήση της εξεταζόμενης μεθόδου κατά τη διδασκαλία των τεσσάρων μηνών, καταδεικνύουν ότι τα πολιτιστικά στοιχεία που δίνονται από τη μέθοδο συνεισφέρουν στη δημιουργία και στην τροποποίηση των στερεοτύπων τους. Οι μαθητές ανακαλύπτουν τον πολιτισμό του Άλλου με τη βοήθεια καταστάσεων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται, οι οποίες αποσαφηνίζουν την καθημερινή, οικογενειακή και φιλική ζωή των Γάλλων, την τουριστική και οικονομική πλευρά της Γαλλίας καθώς επίσης και τη γαλλική ιστορία.

Διπλωματική εργασία


Γαλλική γλώσσα
Ελληνική γλώσσα

2007
2013-12-16T10:26:33Z


Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.