Ο βίος και η επίδραση τους στην κοινωνική και πνευματική ζωή της περιοχής

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ
Ο βίος και η επίδραση τους στην κοινωνική και πνευματική ζωή της περιοχής

ΖΙΩΓΑΣ, ΦΩΤΙΟΣ

Η διπλωματική εργασία που ακολουθεί, επιγράφεται «Τοπικοί Άγιοι της Ημαθίας, ο βίος και η επίδραση τους στην κοινωνική και πνευματική ζωή της περιοχής». Αφορμή της ενασχόλησης μου με το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί το γεγονός ότι γεννήθηκα στη Βέροια και αγαπώ αυτόν τον τόπο, ο οποίος ευλογήθηκε από την παρουσία του Αποστόλου Παύλου, του ιδρυτή της Εκκλησίας της. Η θρησκευτική ζωή στη Βέροια και την περιοχή της, ήταν από παλιά, πολύ έντονη. Η βυζαντινή Βέροια ήταν πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο και στολίστηκε με ονομαστούς ναούς και μοναστήρια που της έδωσαν την προσωνυμία «Μικρά Ιερουσαλήμ». Μια απλή βόλτα μέσα στην πόλη αποδεικνύει και στον πιο δύσπιστο την παραπάνω εκτίμηση. Σε κάθε βήμα σου, σκοντάφτεις πάνω σε μια Εκκλησία από τις εβδομήντα δύο που υπήρχαν. Είναι μεγάλη ευλογία να πατούμε τα χώματα τα οποία αγιάστηκαν από την παρουσία τόσων Αγίων, οι οποίοι τιμώνται στην τοπική μας Εκκλησία και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για εμάς τους πιστούς του σήμερα. Επιπλέον, είναι πάρα πολύ έντονη μέσα μου μία ανάμνηση από τα παιδικά μου χρόνια, όταν σχεδόν καθημερινά τα παιδιά της ηλικίας μου, μαζευόμασταν γύρω από ένα απλοϊκό γέρο τσομπάνη, κάτοικο του χωριού, ο οποίος γνώριζε και μας αφηγούνταν ιστορίες από την ζωή των αγίων. Από τότε, με αυτό το όμορφο παιδικό βίωμα, ξεκίνησε η αγάπη μου προς τους Αγίους. Θεώρησα λοιπόν πως η σύνταξη της πτυχιακής μου διατριβής αποτελούσε μία πολύ ωραία ευκαιρία να εντρυφήσω στους βίους Αγίων οι οποίοι συνδέονται με την τοπική Εκκλησία, και τους οποίους δυστυχώς οι περισσότεροι αγνοούμε. Ολοκληρώνοντας το προλογικό μου σημείωμα, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την επιβλέπουσα καθηγήτρια κ. Ελένη Κασσελούρη στην οποία είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων, διότι με καθοδήγησε με ευγένεια και διάκριση, ώστε να διαμορφώσω τη δομή της εργασίας, καθώς και την υπομονή που έδειξε με το όλο εγχείρημα. Η στήριξη της υπήρξε αποφασιστική για την ολοκλήρωση της παρούσης εργασίας. Επίσης, ευχαριστώ τον κ. Φανάρα Βασίλειο, δεύτερο επιβλέποντα καθηγητή, για την επιστημονική του καθοδήγηση και τις πολύτιμες συμβουλές του. Ευγνωμοσύνη εκφράζω στον Ηγούμενο της Σκήτης Βεροίας, πατέρα Πορφύριο για τις αξιόλογες υποδείξεις, τις συμβουλές και την εν γένει βοήθεια που μου παρείχε. Τέλος, θα ήταν παράλειψη αν δεν ευχαριστούσα την οικογένειά μου, την γυναίκα μου Αλεξάνδρα, τα παιδιά μου Νικόλαο και Ελισάβετ και την μητέρα μου Μαρία, για την υπομονή τους σε όλη τη διάρκεια ολοκλήρωσης αυτής της προσπάθειας.
-

Διπλωματική Εργασία - Thesis

ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΓΙΟΙ


Ελληνική γλώσσα

2016-10
2016-10-21
2016-10-21T05:08:47Z





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.