Γενετική μελέτη ποικιλιών οινοποιΐας (Vitis vinifera L.) με τη χρήση των μοριακών μεθόδων RAPDs και SSR

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Γενετική μελέτη ποικιλιών οινοποιΐας (Vitis vinifera L.) με τη χρήση των μοριακών μεθόδων RAPDs και SSR

Σταυρακάκη, Μαριτίνα Ε.

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Αμπελολογίας
Μπινιάρη, Αικατερίνη

Με την εργασία αυτή, επιχειρήθηκε η μελέτη της γενετικής ποικιλομορφίας τόσο εντός όσο και μεταξύ 28 ποικιλιών (τύπων και παραλλαγών) οινοποιίας (γηγενών και ξενικής προέλευσης) με τη χρήση των μεθόδων της τυχαίας ενίσχυσης του πολυμορφικού DNA (RAPD) και του μικροδορυφορικού DNA (SSR) μέσω της αλυσιδωτής αντίδρασης της πολυμεράσης (PCR). Χρησιμοποιήθηκαν τριάντα εκκινητές για τη μέθοδο RAPD, οι οποίοι αποδείχτηκαν αρκετά πολυμορφικοί, και οκτώ εκκινητές για τη μέθοδο SSR, οι οποίοι έδειξαν χαμηλή ικανότητα διαχωρισμού με βάση τον αριθμό των ενισχυμένων προϊόντων που έδωσαν. Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων με τη βοήθεια τριών συντελεστών που αποδίδουν το βαθμό γενετικής ομοιότητας, προσδιορίστηκε ο βαθμός γενετικής ομοιότητας για κάθε δυνατό ζεύγος των ποικιλιών που μελετήθηκαν και σχηματίστηκαν τα αντίστοιχα δενδρογράμματα. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε συγκριτική αξιολόγηση των δύο παραπάνω μοριακών μεθόδων, ως προς την αποτελεσματικότητά τους για τη διάκριση των ποικιλιών αμπέλου που μελετήθηκαν στην παρούσα εργασία. Από τα αποτελέσματα αυτά προκύπτει ότι: α) η μέθοδος RAPD – PCR αποδείχτηκε πιο αποτελεσματική για τη μελέτη της γενετικής ποικιλομορφίας, της ταυτοποίησης και διάκρισης των ποικιλιών αμπέλου που μελετήθηκαν, β) απαιτείται περαιτέρω έρευνα με τη χρήση περισσότερων εκκινητών για τη μέθοδο SSR ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά της, ιδιαίτερα για συγγενείς ποικιλίες, και να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα σε σύγκριση με τη μέθοδο RAPD – PCR.

Μεταπτυχιακή διατριβή

RAPD
PCR
Μοριακοί δείκτες
Αμπέλια
Vitis vinifera L.


Ελληνική γλώσσα

2012-11-27





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.