Αμπελογραφική Μελέτη και Αξιολόγηση Ορισμένων Ξενικών Ποικιλιών Αμπέλου που καλλιεργούνται στην Ελλάδα

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Αμπελογραφική Μελέτη και Αξιολόγηση Ορισμένων Ξενικών Ποικιλιών Αμπέλου που καλλιεργούνται στην Ελλάδα

Σωμαράκης, Νικόλαος

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Αμπελολογίας
Σταυρακάκης , Εμμανουήλ

Μεταπυτχιακή διατριβή που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Αμπελολογίας
Στην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε αμπελογραφική μελέτη και αξιολόγηση ορισμένων ξενικών ποικιλιών που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, κατά την καλλιεργητική περίοδο του έτους 2004. Για την περιγραφή των χαρακτηριστικών κάθε ποικιλίας χρησιμοποιήθηκε ο κώδικας αμπελογραφικής περιγραφής του Διεθνούς ΓραφειουΓραφείου Αμπέλου και Οίνου OIV (Office International de la Vigne et du Vin- OIVΔιεθνες Γ). Η περιγραφή της κάθε ποικιλίας συνοδεύεται από χαρακτηριστικές φωτογραφίες της αυξανόμενης κορυφής, του ώριμου ανεπτυγμένου φύλλου και της σταφυλής. Πιο αναλυτικά, σε κάθε ποικιλία μελετήθηκαν οι αμπελογραφικοί χαρακτήρες της νεαρής βλάστησης, του ποώδους βλαστού, του φύλλου, του άνθους, των ελίκων, της σταφυλής, της ράγας, των γιγάρτων και της κληματίδας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και αμπελομετρική μελέτη περιγραφή των ποικιλιών. Επίσης ελήφθησαν φαινολογικές παρατηρήσεις της εκβλάστησης των οφθαλμών, της ανθοφορίας, των ταξιανθιών και της ωρίμανσης των σταφυλιών. Ακόμα μελετήθηκαν οι χαρακτήρες του γλεύκους (Σάκχαρα, Οξύτητα, Αργινίνη) και οι καλλιεργητικές ιδιότητες της κάθε ποικιλίας. Η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα Numerical Taxonomy System (NTSYS) για τον διαχωρισμό των ποικιλιών σε ομάδες, με την χρησιμοποίηση της μεθόδου UPGMA .

Thesis

Φύλλα
Ποικιλίες
Αμπέλια
Vitis vinifera L.


Ελληνική γλώσσα

2005
2012-11-27





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.