Αμπελογραφική Περιγραφή 23 Γηγενών και Ξενικής Προέλευσης Ποικιλιών Αμπέλου (Vitis vinifera L.)

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Αμπελογραφική Περιγραφή 23 Γηγενών και Ξενικής Προέλευσης Ποικιλιών Αμπέλου (Vitis vinifera L.)

Διαμαντόπουλος, Ηλίας

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Αμπελολογίας
Σταυρακάκης, Εμμανουήλ

Αμπελογραφία: Με την κλασσική θεώρηση του όρου, είναι ο κλάδος της Αμπελολογίας που ασχολείται με την περιγραφή των χαρακτήρων των διαφόρων οργάνων των ειδών και ποικιλιών της αμπέλου με σκοπό την ταξινόμηση και τον προσδιορισμό τους. Σήμερα, με νεώτερες αντιλήψεις, η Αμπελογραφία έχει αντικείμενο την μελέτη των χαρακτήρων και των ιδιοτήτων των ποικιλιών και των ειδών της αμπέλου όχι μόνο για την ταξινόμησή τους αλλά και για την αξιοποίησή τους στην αμπελοκομική πρακτική (οικονομική αξιολόγηση και καλλιεργητική συμπεριφορά των ποικιλιών αμπέλου) (Σταυρακάκης 2004). Για την επίτευξη των στόχων της Αμπελογραφίας έχουν αναπτυχθεί τρεις μεθοδολογίες, της Αμπελογραφικής περιγραφής, της συγκριτικής Αμπελογραφίας και της πειραματικής Αμπελογραφίας Αμπελογραφική περιγραφή: Έχει ως αντικείμενο τον προσδιορισμό της ποικιλίας μέσα από την μελέτη των μορφολογικών χαρακτηριστικών και ιδιοτήτων του υπό μελέτη κλώνου. Συγκριτική Αμπελογραφία: Έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του προβλήματος της συνωνυμίας των ποικιλιών Αμπέλου από τόπο σε τόπο, καθώς και την έρευνα γύρω από το φαινόμενο της πολυκλωνικής σύνθεσης των ποικιλιών. Πειραματική Αμπελογραφία: Έχει ως αντικείμενο την εξέταση της προέλευσης των ποικιλιών. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιεί μεθόδους γενετικής και φυτογεωγραφίας καθώς και ιστορικά στοιχεία (Νταβίδης 1982).

Μεταπτυχιακή εργασία

Ποικιλίες
Αμπέλια
Vitis vinifera L.


Ελληνική γλώσσα

2012-11-27





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.