Αμπελογραφική Περιγραφή Ορισμένων Ελληνικών Ποικιλιών της Αμπέλου (Vitis vinifera L.) με τον Κώδικα Αμπελογραφικής Περιγραφής του O.I.V.

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2012 (EL)

Αμπελογραφική Περιγραφή Ορισμένων Ελληνικών Ποικιλιών της Αμπέλου (Vitis vinifera L.) με τον Κώδικα Αμπελογραφικής Περιγραφής του O.I.V.

Νεοφύτου, Σταυρούλα

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Εργαστήριο Αμπελολογίας
Σταυρακάκης , Εμμανουήλ

Μεταπτυχιακή διατριβή που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Αμπελολογίας στα πλαίσια του ΔΠΜΣ Αμπελουργία-Οινολογία
Στην παρούσα μελέτη, επιχειρήθηκε η αμπελογραφική μελέτη 26 ελληνικών ποικιλιών της αμπέλου. Οι ποικιλίες που επιλέχθηκαν για το σκοπό αυτό και παρουσιάζονται εδώ, είναι όλες ελληνικές ποικιλίες οινοποιίας, λευκές και έγχρωμες. Οι περιγραφές έχουν πραγματοποιηθεί με τον τρόπο που προτείνεται από τον κώδικα αμπελογραφικής περιγραφής του OIV. Οι χαρακτήρες που μελετούνται μπορούν να διακριθούν σε τέσσερις κατηγορίες, τους φαινολογικούς, τους αμπελογραφικούς, τους αμπελομετρικούς χαρακτήρες του φύλλου και τους τεχνολογικούς χαρακτήρες του γλεύκους. Φαινολογικοί χαρακτήρες είναι αυτοί που αναφέρονται στα φαινολογικά στάδια βλάστησης της αμπέλου. Οι φαινολογικοί χαρακτήρες που μελετήθηκαν σε αυτή την εργασία είναι η έναρξη βλάστησης, η έναρξη άνθησης και η πλήρης άνθηση, η έναρξη ωρίμανσης και η πλήρης ωρίμανση. Οι αμπλογραφικοί χαρακτήρες αφορούν στην περιγραφή των οργάνων των πρέμνων. Πρόκειται δηλαδή για χαρακτήρες της αυξανόμενης κορυφής, του νεαρού βλαστού, του αναπτυγμένου φύλλου, της σταφυλής, της ράγας, των γιγάρτων, και της κληματίδας. Οι αμπελομετρικοί χαρακτήρες του φύλλου αφορούν στο σχήμα και στο λοβώδες του αναπτυγμένου φύλλου. Πιο συγκεκριμένα, με τη μέθοδο της αμπελομετρίας, και μέσα από μια σειρά μετρήσεων, επιτυγχάνεται η εύρεση του σχήματος και του λοβώδους ενός φύλλου, και η απόδοσή του με κωδικοποιημένη μορφή. Τέλος, οι τεχνολογικοί χαρακτήρες του γλεύκους, που μετρούνται σε αυτή την εργασία είναι το ποσοστό των σακχάρων, η ολική οξύτητα και η ενεργός οξύτητα. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται περιγραφικά, ενώ έγινε και μεταγραφή τους σε αριθμητικά δεδομένα, με τον τρόπο που ορίζει ο κώδικας αμπελογραφικής περιγραφής του OIV. Η μεταγραφή σε αριθμητικά δεδομένα έγινε προκειμένου να πραγματοποιηθεί η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων και η εξαγωγή των συμπερασμάτων. Έτσι, με τη βοήθεια του προγράμματος Numerical Taxonomy System (N.T.SYS) βρέθηκαν οι συντελεστές ανομοιότητας για τις ποικιλίες που μελετήθηκαν, και με τη μέθοδο UPGMA (Unweighted Pair-Groupe Methode with Arithmathic Averaging - μέθοδος μη σταθμισμένων ομάδων ανά δύο χρησιμοποιώντας αριθμητικό μέσο) δημιουργήθηκε και το αντίστοιχο δενδρόγραμμα, για το διαχωρισμό των ποικιλιών σε ομάδες

Thesis

Ποικιλίες
Αμπέλια
Vitis vinifera L.


Ελληνική γλώσσα

2006
2012-11-27





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.