Μελέτη της διαιτητικής αξίας των στέμφυλων οινοποιΐας για τα μηρυκαστικά

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Feeding value of grape marc for ruminants
Μελέτη της διαιτητικής αξίας των στέμφυλων οινοποιΐας για τα μηρυκαστικά

Φεγγερός, Κωνσταντίνος Ι.

Καλαϊσάκης, Περικλής

Διδακτορική Διατριβή / Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών

1985-02-05


Πρόκειται για Διδακτορική Διατριβή που υποβλήθηκε στην Ανωτάτη Γεωπονική Σχολή Αθηνών (ΑΓΣΑ). Η Βιβλιοθήκη διαθέτει σε ξεχωριστή συλλογή μόνο το έντυπο αρχείο.
ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΚΕ Η ΧΗΜΙΚΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΘΕΝΤΩΝ ΣΤΕΜΦΥΛΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ ΗΤΑΝ: Α) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ WEENDE (%=0): ΑΟ=11,5-12,5, ΛΟ=5,5-9,0 , ΙΟ=27-30, ΕΝΕΟ= 44-47 ΚΑΙ ΤΕΦΡΑ=4,5-7,0 ΚΑΙ Β) ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ VAN SOEST ΚΑΙ MOORE: NDF=55-64, ADF=46-50, HMIKYTTARINH=8-10, KYTTARINH=11,5-13,0 ΚΑΙΛΙΓΝΙΝΗ+ΚΟΥΤΙΝΗ=34-41. ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΣΥΜΠΥΚΝΩΜΕΝΕΣ ΤΑΝΝΙΝΕΣ (8,5-14%=0) ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΡΓΑΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΠΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΖΥΜΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΠΡΟΒΑΤΑ, ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΕΚΤΙΜΗΘΗΚΕ: Α) Η ΘΡΕΠΤΙΚΗΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΤΕΜΦΥΛΩΝ ΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΚΑΙ Β) Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΜΦΥΛΩΝ (ΛΟΓΩ ΛΙΓΝΙΝΗΣ ΚΑΙ ΤΑΝΝΙΝΩΝ) ΣΤΗΝ ΠΕΠΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΙΤΗΡΕΣΙΩΝ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ. ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΣΤΕΜΦΥΛΑΟΙΝΟΠΟΙΙΑΣ ΕΧΟΥΝ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ 4,5 M.J ΚΕΓ 'Η 500 ΤΜΑ ΑΝΑ ΧΓΡΞΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΣΙΤΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΜΗΡΥΚΑΣΤΙΚΩΝ, ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΩΝΤΑΣ Σ'ΑΥΤΑ ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ, ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ ΜΕΧΡΙ 20%.


Διατροφή ζώων
ΑΓΣΑ ΔΔ ΦΕΓ
Στέμφυλα οινοποιΐας
Μηρυκαστικά
Διαιτητική αξία

Ελληνική γλώσσα

ΑΓΣΑ / Τομέας Ζωικής Παραγωγής / Εργαστήριο Θεωρητικής & Εφαρμοσμένης Διατροφής Ζώων




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.