Μετανάστευση και μνήμη: Η τουρκική εμπειρία της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών  | ΕΚΤ eJournals
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)

Μετανάστευση και μνήμη: Η τουρκική εμπειρία της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών (EL)
Memory and migration: The turkish experience of the compulsory population exchange (EN)

Tansug, Feryal

Ένας από τους όρους της Συνθήκης της Λωζάννης ήταν και η υποχρεωτική ανταλλαγή του Ορθόδοξου πληθυσμού της Τουρκίας με τον μουσουλμανικό πληθυσμό της Ελλάδας. Και ενώ πολλές ανθρωπολογικές, κοινωνιολογικές και ιστορικές μελέτες ασχολήθηκαν με τη ζωή των Ρωμιών ανταλλαγέντων της Μικράς Ασίας, ελάχιστες από αυτές ασχολήθηκαν με την πρώτη γενιά των ανταλλαγέντων μουσουλμάνων της Ελλάδας. Αυτό το άρθρο εξετάζει, μέσα από την προφορική ιστορική έρευνα, την εμπειρία αυτών των ανθρώπων από την εγκατάστασή τους στη νέα τους πατρίδα, πώς βίωσαν την υποχρεωτική μετακίνησή τους στο πλαίσιο της ανταλλαγής των πληθυσμών άλλα και πώς αντιλήφθηκαν τη διαδικασία της δημιουργίας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Η νέα αναπαράσταση της ιστορίας είναι ανεξάρτητη από κοινωνικές μνήμες. Όμως μπορεί να ενισχυθεί από την κοινοτική μνήμη, δηλαδή από τις προφορικές μαρτυρίες αυτών των ομάδων σε σχέση με τα γεγονότα που βίωσαν. Στόχος της εργασίας αυτής είναι να νοηματοδοτήσει τις ιδεολογικοπολιτικές επιδράσεις πού ασκήθηκαν στους ανταλλαγέντες μουσουλμάνους και να ερμηνεύσει την πρόσληψή τους από αυτούς λαμβάνοντας υπόψη αντίστοιχα κριτήρια. (EL)

info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion


Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

Αγγλική γλώσσα

2011-12-01


Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών - Centre for Asia Minor Studies (EL)

1105-0322
2459-2579
Δελτίο Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών; Τόμ. 17 (2011); 195-216 (EL)
Bulletin of the Centre for Asia Minor Studies; Vol. 17 (2011); 195-216 (EN)

Copyright (c) 2015 Feryal Tansug (EN)*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.