Η εξέλιξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των κρητικών αγροτικών προϊόντων για τα έτη 2006-2013 και η πρόβλεψη για την μετέπειτα πορεία τους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2016 (EL)

Η εξέλιξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των κρητικών αγροτικών προϊόντων για τα έτη 2006-2013 και η πρόβλεψη για την μετέπειτα πορεία τους (EL)

Διαφωνιδη Ελενη (EL)
Diafonidi Eleni (EN)

Τσαφαρακης Στελιος (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Μουστακης Βασιλης (EL)
Ατσαλακης Γεωργιος (EL)
Moustakis Vasilis (EN)
Technical University of Crete (EN)
Tsafarakis Stelios (EN)
Atsalakis Georgios (EN)

Σκοπός της παρούσας διατριβής είναι η διερεύνηση της πορείας που καταγράφει τα τελευταία χρόνια, καθώς και η πρόβλεψη για την μετέπειτα εξέλιξη του, ένας εκ των πιο σημαντικών και προσοδοφόρων κλάδων των διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων στην χώρα μας, αυτός της αγροτικής παραγωγής. Η ανάλυση εστιάζει στην περιοχή της Κρήτης και αφορά σε στοιχεία και των τεσσάρων νομών του νησιού για τις οικονομικές περιόδους 2006-2013, όπως αυτά προσδιορίζονται από την εξέλιξη των εμπορευματικών ροών και το ισοζύγιο των εξωτερικών συναλλαγών της περιόδου αυτής. Στην εν λόγω μελέτη έχουν επιλεγεί έξι κατηγορίες αγροτικών προϊόντων (ελαιόλαδο, νωπά κηπευτικά, φρούτα, κρασί, σταφίδα, μέλι) από τις καταστάσεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, καθώς παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον τόσο όσο αφορά στον όγκο, όσο και στην αξία πωλήσεών τους. Οι προαναφερθείσες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων εξάγονται σε χώρες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες αποτελούν ορισμένους από τους μεγαλύτερους εμπορικούς μας εταίρους, αλλά και σημαντικότερες αγορές παγκοσμίως. Το θεωρητικό μέρος της διατριβής αναφέρεται στο εννοιολογικό πλαίσιο της αγροτικής παραγωγής και των προϊόντων αυτής, καθώς και στις εξαγωγές, την ανταγωνιστικότητα και τον δεσμό- αντίχτυπο τους στην τοπική αγορά στην οποία και δραστηριοποιούνται. Όσον αφορά στο ερευνητικό μέρος, αυτό αποτελείται από την καταγραφή και την απεικόνιση της πορείας των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων της Κρήτης, για την δεδομένη χρονική περίοδο, μέσω της μεθόδου των χρονοσειρών, η οποία στηριζόμενη στις "ιστορικές" τιμές που καταγράφει μία μεταβλητή, επιδιώκει να προσδιορίσει τις μελλοντικές τιμές της. (EL)

masterThesis

Χρονοσειρές (EL)


Ελληνική γλώσσα

2016


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (EL)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.