Προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού στον Δήμο Καντάνου Σελίνου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού στον Δήμο Καντάνου Σελίνου (EL)

Αναστασακης Χρηστος (EL)
Anastasakis Christos (EN)

Σκουτελης Νικολαος (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Κωτσακη Αμαλια (EL)
Διμελλη Δεσποινα (EL)
Technical University of Crete (EN)
Dimelli Despoina (EN)
Skoutelis Nikolaos (EN)
Kotsaki Amalia (EN)

Ο Δήμος Καντάνου Σελίνου ανήκει στην κατηγορία των ορεινών δήμων της Ελλάδας, οι οποίοι παρουσιάζουν τα εντονότερα φαινόμενα ερήμωσης, καθώς είναι οι λιγότερο συμβατές περιοχές με τα έως τώρα υποστηριζόμενα μοντέλα αστικής και μαζικής τουριστικής ανάπτυξης, στα οποία στηρίχθηκε η οικονομική άνθιση των μεγάλων αστικών κέντρων και των παράκτιων ζωνών. Ο Δήμος Καντάνου Σελίνου όπως και οι υπόλοιποι ορεινοί δήμοι της χώρας λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας του, χαρακτηρίζεται από τη μοναδικότητα του φυσικού αποθέματός του, το οποίο προστατεύεται σήμερα από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και την ιδιαίτερη πολιτιστική του κληρονομια, ενώ την εποχή της άνθισης του εξασκούνταν όλες οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα (ελαιουργία, αμπελουργία, υφαντουργία, τυροκομία κλπ). Η παρούσα εργασία στοχεύει μέσα από συνέργειες δραστηριοτήτων στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του Δήμου Καντάνου Σελίνου. Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού δύνανται να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας, μέσω της ανάδειξης, της διατήρησης και της προστασίας των υφιστάμενων φυσικών και πολιτιστικών πόρων της περιοχής. Η πρώτη ενότητα της εργασίας προσεγγίζει την ευρύτερη έννοια του τουρισμού, μέσα από μία σύντομη αναδρομή στην ιστορική εξέλιξη αυτού και την καταγραφή των χαρακτηριστικών που οδήγησαν σε δύο μοντέλα, το μαζικό και τον εναλλακτικό. Παρατίθενται επίσης τα δεδομένα που τεκμηριώνουν τον καθοριστικό ρόλο του τουρισμού στην οικονομική ανάπτυξη τόσο της ευρύτερης ζώνης της Μεσογείου όσο και της Ελλάδας και της Κρήτης. Μόνο η ολιστική προσέγγιση μπορεί να διασφαλίσει την ακεραιότητα του φυσικού και πολιτιστικού συνεχούς, στον σχεδιασμό προτάσεων για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Η δεύτερη ενότητα της εργασίας αναλύει τα στοιχεία που συνθέτουν τον Δήμο Καντάνου Σελίνου (μορφολογία, δημογραφία, μεταφορές, οικισμοί, φυσικό περιβάλλον, πολιτιστικό περιβάλλον) ώστε να στηρίξει τις προτάσεις για τις προοπτικές ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού που αναπτύσσονται στην τρίτη ενότητα της εργασίας. Οι προτάσεις που αναπτύσσονται αναδεικνύουν τις δυνατότητες του Δήμου Καντάνου Σελίνου, συνδυάζοντας τα στοιχεία της ιδιαιτερότητας του με τις σύγχρονες επιταγές του εναλλακτικού τουρισμού. Βασικές αρχές στην ανάπτυξη των προτεινόμενων δράσεων είναι η πραγμάτωση επεμβάσεων μικρής κλίμακας που σέβονται την φέρουσα ικανότητα του τοπίου της περιοχής, η σύζευξη του φυσικού με το πολιτιστικό περιβάλλον, τα οποία νοούνται ως ένα άρρηκτα συνδεδεμένο δίπολο, η διεπιστημονική προσέγγιση της ανάπτυξης, η χρηστή αξιοποίηση των σύγχρονων μορφών τεχνολογίας και η ένταξη του Δήμου σε ευρύτερα δίκτυα συνεργασίας στην περιφέρεια Κρήτης. (EL)

masterThesis

Εναλλακτικές μορφές τουρισμού (EL)
Ορεινός δήμος (EL)


Ελληνική γλώσσα

2017


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (EL)
Technical University of Crete::School of Architectural Engineering (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.