Ψηφιακός σχεδιασμός και κατασκευή δομικής μονάδας από μπετόν για τη συναρμολόγηση κελυφών πολλαπλών μορφών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Ιδρυματικό Αποθετήριο Πολυτεχνείου Κρήτης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Ψηφιακός σχεδιασμός και κατασκευή δομικής μονάδας από μπετόν για τη συναρμολόγηση κελυφών πολλαπλών μορφών (EL)

Μαρκιανακη Χρυσαλις (EL)
Markianaki Chrysalis (EN)

Ρηγος Ιακωβος (EL)
Προβιδακης Κωνσταντινος (EL)
Πολυτεχνείο Κρήτης (EL)
Γιαννουδης Σωκρατης (EL)
Technical University of Crete (EN)
Giannoudis Sokratis (EN)
Providakis Konstantinos (EN)
Rigos Iakovos (EN)

Ο τομέας του ψηφιακού σχεδιασμού και της κατασκευής αποτελεί έναν διαρκώς εξελισσόμενο κλάδο που αποσκοπεί στην διερεύνηση νέων μορφών , νέων δυνατοτήτων στην αρχιτεκτονική και νέων συστημάτων κατασκευής.Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζουν οι τεχνολογικές εξελίξεις και η ανάπτυξη νέων υλικών. Στο πρώτο στάδιο αυτής της εργασίας μελετήθηκε η μεθοδολογία της δομικής μονάδας, δηλαδή η ανάλυση των αρχιτεκτονικών μορφών σε μια αρχική μονάδα η οποία μπορεί να προκατασκευασθεί και να συναρμολογηθεί. Κατ’όπιν διερευνήθηκε ο ψηφιακός σχεδιασμός μιας μονάδας και η δυνατότητα βελτιστοποίησης των επιφανειών στο δυνατό μικρότερο αριθμό διαφορετικών μονάδων. Ο στόχος είναι να μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικές μορφές αναλόγως τις γωνίες σύνδεσης μεταξύ των μονάδων και να δημιουργούνται χώροι , τόσο κλειστοί όσο και διάτρητοι μες την πόλη. Η μονάδα αυτή θα μπορεί να προκατασκευαστεί σε ελεγχόμενο περιβάλλον, να συναρμολογηθεί και να αποσυναρμολογηθεί και στη συνέχεια ενδεχομένως να επαναχρησιμοποιηθεί σε άλλες μορφές. Καθώς το μπετό παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις κατασκευές, λόγω την ιδιοτήτων του, της ανθεκτικότητας του και της πολυμορφικότητας του ως χυτό υλικό, μελετήθηκε η περίπτωση η μονάδα να κατασκευασθεί από μια λεπτή στρώση οπλισμένου σκυροδέματος, όπως στα παραδείγματα κατασκευής λεπτών κελυφών. Στη συνέχεια, μελετήθηκε η μορφολογία και ο τρόπος κατασκευής αυτής της μονάδας καθώς και ο τρόπος σύνδεσης μεταξύ πολλών από αυτών τόσο σε μια γενική μορφή όσο και στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός γεωδετικού θόλου. Λήφθηκαν υπ’οψη ο τρόπος μεταφοράς και συναρμολόγησης στον χώρο. Στο τελευταίο στάδιο της εργασίας, έγιναν κατασκευές αυτού του συστήματος, προς διερεύνηση της αποτελεσματικότητας αυτής της μεθοδολογίας. (EL)

masterThesis

Ψηφιακός σχεδιασμός (EL)
Module (EN)


Ελληνική γλώσσα

2017


Πολυτεχνείο Κρήτης::Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (EL)
Technical University of Crete::School of Architectural Engineering (EN)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.