Μελέτη του ρόλου των νευροπεπτιδίων – στρες στα χαρακτηριστικά των λεμφοκύτταρων μυών άγριου τύπου και διαγονιδιακών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Μελέτη του ρόλου των νευροπεπτιδίων – στρες στα χαρακτηριστικά των λεμφοκύτταρων μυών άγριου τύπου και διαγονιδιακών

Αλαούνη, Βασιλική

Κατερινόπουλος, Χαράλαμπος
Βενυχάκη, Μαρία

Η ανοσοφλεγμονώδης απόκριση αποτελεί διαδικασία αντίδρασης του αγγειακού συνδετικού ιστού, που περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και λειτουργεί ως προστατευτικός μηχανισμός του οργανισμού ενάντια σε κυτταρικές βλάβες και σε καταστάσεις στρες. Η απόκριση αυτή υλοποιείται μέσω συμμετοχής ποικίλων κυτταρικών πληθυσμών και παραγόντων, που συνεργάζονται χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό μοριακών σημάτων. Η εκλυτική ορμόνη της κορτικοτροπίνης (CRH) αποτελεί τον κύριο ρυθμιστή του υποθαλαμικού υποφισιακού επινεφριδιακου (HPA) άξονα, ο οποίος μεσολαβεί την απόκριση του οργανισμού στο στρες, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής. Έτσι, κατά τη διάρκεια ανοσοφλεγμονώδους απόκρισης, προκαλείται διέγερση της CRH, που τελικά οδηγεί στην απελευθέρωση γλυκοκορτικοειδών (GC) από τα επινεφρίδια, τα οποία χαρακτηρίζονται από ισχυρή ενδογενή αντιφλεγμονώδη δράση. Όσον αναφορά τη δράση της CRH, η οποία διαμεσολαβείται μέσω διαφορετικών τύπων υποδοχέων (CRH-R1 και CRH-R2), έμμεσα είναι ικανή να καταστείλει την φλεγμονή μέσω απελευθέρωσης γλυκοκορτικοειδών, ενώ άμεσα ασκεί προ-φλεγμονώδη δράση σε περιφερικούς ιστούς. Η απόκριση του οργανισμού σε καταστάσεις φλεγμονής επιτυγχάνεται τόσο από προ-φλεγμονώδεις πρωτεΐνες, όπως οι κυτοκίνες (π.χ. Ιντερλευκίνη 6, IL-6) όσο και από μία μεγάλη ποικιλία νευροπεπτιδίων (π.χ. NGF). Στην παρούσα εργασία, μελετήθηκε η επίδραση της CRH στην ανοσοφλεγμονώδη απόκριση, χρησιμοποιώντας μύες που χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια του γονιδίου της CRH (Crh -/-), και φυσιολογικούς (Crh +/+). Αρχικά, προκλήθηκε επαγωγή περιφερικής φλεγμονής στο πόδι των δύο διαφορετικών γονοτύπων μυών, με ένεση CFA (Complete Freund's Adjuvant) και ακολούθησε απομόνωση σπληνοκυττάρων για τη δημιουργία πρωτογενών καλλιεργειών Τ λεμφοκυττάρων. Εν συνεχεία, τα κύτταρα που απομονώθηκαν χρησιμοποιήθηκαν σε περαιτέρω πειράματα, με σκοπό να εντοπιστούν διαφορές τόσο στο ρυθμό πολλαπλασιασμού των κυττάρων, όσο και για να συγκριθεί η έκφραση των προ-φλεγμονωδών πρωτεϊνών στους δύο διαφορετικούς γονότυπους. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι η ανεπάρκεια της CRH δεν συνοδεύεται από διαφορές στον ρυθμό πολλαπλασιασμού των Τ λεμφοκυττάρων μετά από επαγωγή φλεγμονής, αφού και στους δύο γονότυπους παρατηρήθηκε μείωση του ρυθμού πολλαπλασιασμού των κυττάρων με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, αναφορικά με την έκφραση και την παραγωγή των προ-φλεγμονωδών κυτοκινών και νευροπεπτιδίων εντοπίστηκε διαφορά μεταξύ των δύο γονοτύπων, αλλά όχι στατιστικώς σημαντική ώστε να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα για την επίδραση της ανεπάρκειας της CRH στην ανοσοφλεγμονώδη απόκριση. (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες


Ελληνική γλώσσα

2017-11-23


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Πτυχιακές εργασίες




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.