Αλληλεπίδραση χρωμοφόρων με δισδιάστατα υλικά

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Αλληλεπίδραση χρωμοφόρων με δισδιάστατα υλικά

Λουκέρης, Γεώργιος

Κιοσέογλου, Γεώργιος
Στρατάκης, Εμμανουήλ
Κομίνης, Ιωάννης

Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη, μέσω φασματοσκοπικών τεχνικών, της απόσβεσης του φθορισμού διαλυμάτων αποτελούμενων από ένα χρωμοφόρο και ένα δισδιάστατο υλικό. Αρχικά, στο Κεφάλαιο 1, γίνεται μία σύντομη εισαγωγή στα δισδιάστατα υλικά και στους λόγους που τα οδήγησαν στο επίκεντρο της επιστημονικής κοινότητας. Επίσης, παρατίθεται μια σύντομη θεωρητική περιγραφή των μεταβατικών μετάλλων και του χρωμοφόρου που μελετήθηκαν. Στη συνέχεια, στο Κεφάλαιο 2, εισάγεται ο όρος Διχαλκογενίδια Μεταβατικών Μετάλλων, και παρουσιάζονται οι φυσικές ιδιότητες αλλά και οι εφαρμογές των ενώσεων που χρησιμοποιήθηκαν. Οι ενώσεις που μελετήθηκαν είναι το Οξείδιο του Γραφενίου (GO), το Διθειούχο Μολυβδένιο (MoS2), το Διθειούχο Βολφράμιο (WS2) καθώς και το Νιτρίδιο του Βορίου(ΒΝ), καθώς και μίξη τους με νανο-σωματίδια χρυσού. Στο Κεφάλαιο 3, αναλύονται οι φυσικές διεργασίες των φασματοσκοπικών τεχνικών που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και οι αντίστοιχες πειραματικές διατάξεις. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν η φασματοσκοπία ορατής και υπεριώδους ακτινοβολίας (UV-VIS spectroscopy), η φασματοσκοπία φθορισμού επαγόμενου από laser (LIF). Ακολούθως, στο Κεφάλαιο 4, παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά των πειραματικών διατάξεων που χρησιμοποιήθηκαν καθώς και η ανάλυση των δεδομένων που καταγράφηκαν. Έπειτα, ερμηνεύονται και αιτιολογούνται τα πειραματικά αποτελέσματα. Τέλος, στο Κεφάλαιο 5, συζητούνται μελλοντικές βλέψεις που αφορούν την επιπλέον ανάλυση πειραματικών δεδομένων μέσο νέων φασματοσκοπικών τεχνικών όπως η φασματοσκοπία μεταβατικής απορρόφησης (Transient Absorption spectroscopy, TAS) αλλά και την γενίκευση των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες


Ελληνική γλώσσα

2017-11-23


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών--Τμήμα Χημείας--Πτυχιακές εργασίες




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.