Η δημοσιονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας, 1980-2010

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Κρήτης   

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Η δημοσιονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας, 1980-2010

Διακομιχάλη, Βέρα

Α. Παπαδόπουλος
Γ. Σταθάκης
Μ. Κουκουριτάκης

text
Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης

2010


Το θέμα το οποίο πραγματεύεται η παρούσα διατριβή είναι η δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, κρίση η οποία είναι δημιούργημα της δεκαετίας του 1980. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής αναπτύχθηκαν έντονες δημοσιονομικές ανισορροπίες, με αποτέλεσμα την εκρηκτική διόγκωση του δημόσιου χρέους. Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται στο κρισιμότερο σταυροδρόμι για την οικονομία της, καθώς οι οικονομικές πολιτικές των τριών τελευταίων δεκαετιών την έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και στην προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, με βάση τον οποίο απαιτήθηκε η λήψη εξαιρετικά επώδυνων μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ειδικότερα, στο 1ο κεφάλαιο της εργασίας , ορίζονται και διερευνώνται θεωρητικά οι βασικές της έννοιες , όπως το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Στη συνέχεια , στο 2ο κεφάλαιο πραγματοποιείται η ιστορική αναδίφηση της διερεύνησης και η ανάλυση της χρονολογικής διαμόρφωσης και της εξέλιξης του δημοσίου χρέους από το 1980 ως σήμερα. Αναφέρονται τα αίτια που οδήγησαν στην εμφάνιση και στη διόγκωση του, οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν καθώς και οι παράγοντες που συντηρούν την κατάσταση. Στο 3ο κεφάλαιο διερευνάται η σχέση μεταξύ της αύξησης του δημοσίου χρέους και των εθνικών εκλογών και αναλύονται οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις , ενώ το 4ο κεφάλαιο αναφέρεται στο θεσμικό πλαίσιο της ΟΝΕ. Γίνεται λόγος για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική στα πλαίσια της και τέλος, θίγεται το ζήτημα των επιπτώσεων από την εισδοχή της σε αυτήν. Στο 5ο κεφάλαιο περιγράφεται και αναλύεται η κρίση του 2008, η μεγαλύτερη κατά πολλούς οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση μετά από εκείνη του 1929. Συνοψίζονται οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, οι επιπτώσεις της στη διεθνή και ελληνική οικονομία και περιγράφονται τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπισή της. Το 6ο και τελευταίο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην διαχείριση της κρίσης και στην προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης από την Ε.Ε και το Δ.Ν. Τ. Αρχικά γίνεται σύντομη αναφορά στη δημιουργία και στο ρόλο του Δ. Ν . Τ. Στη συνέχεια, συσχετίζεται η περίπτωση της προσφυγής της χώρας στο Δ.Ν.Τ με την περίπτωση της Αργεντινής. Επιπρόσθετα, αναφέρονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί σύμφωνα με το πρόγραμμα δανειοδότησης από την Ε.Ε και το Δ. Ν. Τ , καθώς επίσης και η πιθανότητα που υπάρχει για χρεοκοπία της Ελλάδας ή για αναδιάρθρωση του χρέους της. Τέλος, διατυπώνονται τα βασικά συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η διατριβή. (EL)
The purpose of this thesis is to present the evolution of the fiscal deficit and public debt of the Greek Economy for the period 1980- 2010. Primarily it investigates the dynamic characteristics of the deficits of the Greek Economy and analyzes the reasons behind this increase. Over and above it presents the main causes which have led to the economic crisis of 2008 and its sequences. Finally, it describes the measures obtained by the Greek government under the loan program from the European Union and the International Monetary Fund, as well as the possibilities of bankruptcy in Greece or the debt restructuring. (EN)


Ελληνική γλώσσα





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.