Μελέτη του μαγνητικού πεδίου και των νηματοειδών δομών στο μοριακό νέφος Polaris Flare.

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Πανεπιστήμιο Κρήτης   

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Study of the magnetic field and filamentary structures in the Polaris Flare molecular cloud
Μελέτη του μαγνητικού πεδίου και των νηματοειδών δομών στο μοριακό νέφος Polaris Flare.

Ψαραδάκη, Ιωάννα Δ.

Τάσσης, Κωνσταντίνος

text
Τύπος Εργασίας--Μεταπτυχιακές εργασίες ειδίκευσης

2016-07-22


Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη του μαγνητικού πεδίου στις νηματοειδείς δομές που παρατηρούνται σε νέφη μοριακού υδρογόνου στο μεσοαστρικό χώρο. Συγκεκριμένα ασχολούμαστε με το μοριακό νέφος χαμηλής πυκνοτητας αερίου Polaris Flare. Το Polaris Flare δεν παρουσιάζει ενεργή αστρογέννεση συνεπώς είναι ένα καλό παράδειγμα για τη μελέτη των αρχικών συνθηκών που αφορούν την αστρογέννεση. Ο ρόλος του μαγνητικού πεδίου στην αστρογέννεση είναι ακόμα ασαφής. Αρχικά συγκρίνουμε τη διεύθυνση των νηματοειδών δομών που έχουν παρατηρηθεί στο υπέρυθρο απο το διαστημικό τηλεσκόπιο Herschel με το μαγνητικό πεδίο στο επίπεδο του ουρανού όπως παρατηρήθηκε απο το οπτικό πολωσίμετρο Robopol του Αστεροσκοπείου του Σκίνακα στην Κρήτη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μαγνητικό πεδίο στο επίπεδο του ουρανού τείνει να ευθυγραμμίζεται με τις νηματοειδείς δομές του νέφους συνεπώς το μαγνητικό πεδίο επηρρεάζει σημαντικά την κίνηση του αερίου στο σύννεφο. Επιπλέον μελετήθηκε η διακύμανση της σχετικής διεύθυνσης μεταξύ του μαγνητικού πεδίου και των νηματοειδών δομών κατά μήκος όλου του πεδίου παρατήρησης καθώς και άλλων μεγεθών όπως ο βαθμός πόλωσης και η ένταση της σκόνης στο υπέρυθρο. (EL)
In diffuse molecular clouds, possible precursors of star-forming clouds, the effect of the magnetic field is unclear. In this thesis we compare the orientations of filamentary structures in the Polaris Flare, as seen through dust emission by Herschel, to the plane-of-the-sky magnetic field orientation (Bpos) as revealed by stellar optical polarimetry with RoboPol. Dust structures in this translucent cloud show a strong preference for alignment with Bpos. 70% of field orientations are consistent with those of the filaments (within 30o). We also explore the spatial variation of the relative orientations and find it to be uncorrelated with the dust emission intensity and correlated to the dispersion of polarization angles. (EN)


Polarization
Νηματοειδής δομές
Μαγνητικά πεδία
Structure
Πόλωση
Αστρογέννεση

Αγγλική γλώσσα





*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.