Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
E-Locus Ιδρυματικό Καταθετήριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Σχέση διαφορετικών σχιζοτυπικών διαστάσεων με τη θεωρία του νου
Relationship between different schizotypal traits with the theory of mind

Μουχαρέμη, Ζαχαρούλα

Γιακουμάκη, Στέλλα

Άτομα στον υγιή πληθυσμό τα οποία χαρακτηρίζονται είτε από μια γενετική προδιάθεση για την ανάπτυξη ψύχωσης είτε διαθέτουν υψηλά χαρακτηριστικά που μοιάζουν με τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας, εντάσσονται στην κατηγορία των σχιζοτύπων. Μία από τις πιο μελετημένες γνωστικές λειτουργίες στο φάσμα της ψύχωσης, είναι η Θεωρία του Νου, στην οποία εντοπίζονται ελλείμματα τόσο στη σχιζοφρένεια όσο και στη σχιζοτυπία. Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν να διερευνήσει τη σχέση της σχιζοτυπίας με τη Θεωρία του Νου . Για αυτό το λόγο, εξετάστηκαν 80 άτομα από τον υγιή πληθυσμό με τη δοκιμασία Reading the Mind in The Eyes Test (RTME) και τις κλίμακες Oxford-Liverpool Inventory of Feelings and Experiences (O-LIFE) και Schizotypal Personality Questionnaire (SPQ) για την αξιολόγηση της σχιζοτυπίας και . Τα αποτελέσματα έδειξαν πώς η συνολική σχιζοτυπία δεν σχετίζεται με την επίδοση στη δοκιμασία RTME. Παρόλα αυτά φάνηκε η σχέση επιμέρους διαστάσεων και συγκεκριμένα της Παρανοειδούς και της Αρνητικής διάστασης από την κλίμακα SPQ και της Γνωστικής Αποδιοργάνωσης από την κλίμακα O- LIFE. Συμπερασματικά η σχέση που εντοπίστηκε μεταξύ των σχιζοτυπικών διαστάσεων με τη Θεωρία του Νου, ενισχύει την υπόθεση πώς η σχιζοτυπία αποτελεί μια φαινοτυπική εκδήλωση της γενετικής προδιάθεσης για τη σχιζοφρένεια και πώς ελλείμματα της Θεωρίας του Νου στη σχιζοτυπία μπορεί να αποτελούν σημαντικό ενδοφαινότυπο. (EL)

text
Τύπος Εργασίας--Πτυχιακές εργασίες

Psychosis continuum
Σχιζοτυπία
Θεωρία του νου
Schizotypy
Γενετική προδιάθεση
Σχιζοφρένεια
Theory of mind
Φάσμα ψύχωσης


Ελληνική γλώσσα

2017-01-20


Σχολή/Τμήμα--Σχολή Κοινωνικών Επιστημών--Τμήμα Ψυχολογίας--Πτυχιακές εργασίες




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.