Η επίδραση της κατανάλωσης μπανάνας και χυμού μπανάνας σε δείκτες οξειδωτικού στρες υπέρβαρων γυναικών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Η επίδραση της κατανάλωσης μπανάνας και χυμού μπανάνας σε δείκτες οξειδωτικού στρες υπέρβαρων γυναικών

Παλάσχα, Αικατερίνη

Η βιβλιογραφία στερείται παρεμβάσεων με μπανάνα αν και υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν τον ευεργετικό της ρόλο στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Η μελέτη αποτελεί κλινική δοκιμή με δείγμα υγιείς υπέρβαρες γυναίκες και η παρέμβαση περιλαμβάνει την κατανάλωση ενός σνακ (νερό, χυμός μπανάνας και μπανάνα) 30 λεπτά πριν τα 2 κύρια γεύματα για 2 μήνες. Το οξειδωτικό στρες εκτιμήθηκε με βάση τα TBARS και τα πρωτεϊνικά καρβονύλια στην αρχή και στο τέλος της παρέμβασης. Δε φάνηκε κάποια στατιστικά σημαντική μεταβολή των δεικτών μετά την παρέμβαση με εξαίρεση την αύξηση των πρωτεϊνικών καρβονυλίων στην ομάδα χυμού. Συνεπώς, δε φαίνεται να υπάρχει κάποια σημαντική επίδραση της μπανάνας στο οξειδωτικό στρες, ενώ ο χυμός μπανάνας φαίνεται να προκαλεί μεταγευματική αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και με τον τρόπο αυτό να οδηγεί σε αύξηση του οξειδωτικού στρες. Απαιτούνται επομένως περισσότερες μελέτες που θα αξιολογήσουν την επίδραση της κατανάλωσης μπανάνας στο οξειδωτικό στρες με τη χρήση πιο αξιόπιστων, ίσως, μεθόδων και οι οποίες θα περιλαμβάνουν μεγαλύτερο δείγμα.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Μπανάνες
Οξειδωτικό στρες
Παχυσαρκία - Γυναίκες


2010-11-11


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.