Διατροφικά πρότυπα και πρώιμοι δείκτες αθηρωμάτωσης σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Διατροφικά πρότυπα και πρώιμοι δείκτες αθηρωμάτωσης σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Μοιράγια, Μαρούσα

Αποτελέσματα μελετών υποστηρίζουν τη σχέση της διατροφής με τη φλεγμονή καθώς και με ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα. Παράλληλα, η διατροφή επιδρά στην αθηροσκληρωτική διαδικασία, με αποτέλεσμα να διερευνάται η συσχέτιση της με τους πρώιμους δείκτες αθηρωμάτωσης και την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου. Ορισμένα διατροφικά πρότυπα φαίνεται να συσχετίζονται με τους πρώιμους αθηρωματικούς δείκτες και τις αυτοάνοσες διαταραχές επηρεάζοντας τα επίπεδα συστηματικής φλεγμονής. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση των πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των διαφόρων διατροφικών προτύπων και των πρωίμων δεικτών αθηρωμάτωσης σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα. Στα πλαίσια της μελέτης μας πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές και αιματολογικές μετρήσεις, καθώς και πλήρης αγγειακός έλεγχος σε 258 εθελοντές στην Α΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του γενικού νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό». Από αυτούς, οι 139 πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο ενώ οι υπόλοιποι 119 δεν πάσχουν από κάποιο φλεγμονώδες νόσημα. Ακολούθησε διατροφική αξιολόγηση και η διατροφική πρόσληψη των συμμετεχόντων αναλύθηκε σε επίπεδο ομάδων τροφίμων, μάκρο- και μικροθρεπτικών συστατικών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης μας, προκύπτει ότι τα διατροφικά πρότυπα δεν συσχετίζονται με τους πρώιμους αθηρωματικούς δείκτες σε ασθενείς με αυτοάνοσες διαταραχές, ωστόσο δεδομένης της έλλειψης παρόμοιας μελέτης κρίνεται απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση για την επαλήθευση των αποτελεσμάτων μας.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

αυτοάνοσα νοσήματα
φλεγμονή
καρδιαγγειακή νόσος
Διατροφικά πρότυπα
πρώιμοι δείκτες αθηρωμάτωσης

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2015-07-17


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.