Μελέτη της αντιοξειδωτικής ικανότητας συμπληρώματος με μαστίχα Χίου σε ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Μελέτη της αντιοξειδωτικής ικανότητας συμπληρώματος με μαστίχα Χίου σε ασθενείς με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Γεωργούλης, Ανδρέας

Οι ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ΙΦΝΕ), είναι χρόνιες, υποτροπιάζουσες νόσοι του γαστρεντερικού σωλήνα, που χαρακτηρίζονται από απρόβλεπτα επεισόδια φλεγμονής. Σε αυτές εντάσσονται η νόσος Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Η Μαστίχα Χίου (ΜΧ) είναι η ρητινώδης έκκριση του μαστιχόδεντρου που παράγεται αποκλειστικά στο νότιο τμήμα της Χίου. Η μαστίχα είναι πλούσια σε τερπένια αλλά και φαινολικά συστατικά που της προσδίδουν μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες όπως η αντιοξειδωτική και η αντιφλεγμονώδης. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας χορήγησης ΜΧ, στην κλινική πορεία, στους φλεγμονώδεις διαμεσολαβητές και στο οξειδωτικό στρες ενηλίκων ασθενών με νόσο Crohn σε έξαρση. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες: Α) Ομάδα που λάμβανε καθημερινά εικονικό φάρμακο (placebo) Β) Ομάδα Παρέμβασης που λάμβανε καθημερινά 2.8g ΜΧ. Η παρέμβαση διήρκησε 3 μήνες και αξιολογήθηκαν τα εξής: κλινική εικόνα των ασθενών: δείκτης ενεργότητας Harvey-Bradshaw, BMI και ερωτηματολόγιο ποιότητας ζωής.  φλεγμονή: IL-6 ορού  οξειδωτικό στρες: ικανότητα οξειδωτικής τροποποίησης του ορούΤα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ΜΧ αύξησε σημαντικά το χρόνο αντίστασης του ορού στην οξειδωτική τροποποίηση με θειικό χαλκό συγκριτικά με το χρόνο 0 (p=0.014), αλλά και συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο (p=0.006). Επίσης, παρατηρήθηκε βελτίωση της κλινικής εικόνας των ασθενών, που αν και όχι στατιστικά σημαντική, έχει κλινική σημασία. Σε καμία από τις δύο ομάδες δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική διαφορά της ΙL-6, πριν και μετά την παρέμβαση (ΜΧ, εικονικό φάρμακο). Συμπερασματικά, η πρόσληψη της ΜΧ, ως φυσικού προϊόντος πλούσιου σε αντιοξειδωτικά, φαίνεται να ασκεί αντιοξειδωτική δράση σε ασθενείς με ενεργή νόσο Crohn.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Μαστίχα Χίου
φλεγμονή
Crohn
ΙΦΝΕ
οξειδωτικό στρές

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-07-12


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.