Γεωγραφία και ευρωπαϊκός πολιτικός κινηματογράφος

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2016 (EL)
Γεωγραφία και ευρωπαϊκός πολιτικός κινηματογράφος

Κριτσωτάκης Παρισσόπουλος, Ιάσονας Ιωάννης

Με την εργασία αυτή εξερευνούμε την σχέση της γεωγραφίας με τον κινηματογράφο. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε ως μέσο την ειδική περίπτωση του πολιτικού σινεμά και θα αξιοποιήσουμε τα κινηματογραφικά παραδείγματα ορισμένων ταινιών που ανήκουν στο κινηματογραφικό αυτό είδος. Οι αφηγηματικοί άξονες των κινηματογραφικών μας παραδειγμάτων είναι τα ζητήματα κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, σε σχέση με τις έννοιες του χρηματικού πλούτου και της εξουσίας. Θα ξεκινήσουμε σταδιακά, ερευνώντας τον τρόπο που η έννοια του χώρου συνδέει το πολιτικό σινεμά με την γεωγραφική επιστήμη. Στη συνέχεια, μελετάμε τον κινηματογράφο ως διαδικασία αναπαράστασης της πραγματικότητας και την αξία της διαδικασίας αυτής με σκοπό την άντληση ευρημάτων που μπορούν να έχουν επιστημονικό νόημα για την γεωγραφία. Έπειτα, με την χρήση των κινηματογραφικών παραδειγμάτων, βλέπουμε στην πράξη το πως ο πολιτικός κινηματογράφος καταγράφει και αποτυπώνει τον γεωγραφικό χώρο, εξερευνώντας παράλληλα τα διάφορα κοινωνικά φαινόμενα που περικλείονται σε αυτόν. Εν τέλει, Η γεωγραφία αποκτά αξία για τον κινηματογράφο και ο κινηματογράφος για την γεωγραφία ενισχύοντας την συζήτηση γύρω από το σύγχρονο και ανερχόμενο πεδίο της κινηματογραφικής γεωγραφίας.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Γεωγραφία
κινηματογράφος
αναπαράσταση
πολιτική
ανισότητες

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2016-07-14


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.