Ποιότητα ζωής και μεταναστευτική τάση των ελληνικών νοικοκυριών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2017 (EL)
Ποιότητα ζωής και μεταναστευτική τάση των ελληνικών νοικοκυριών

Τσαλαβούτη, Ροδοθέα Π.

Στην παρούσα εργασία παρουσιάζονται οι παράγοντες που προσδιορίζουν την ποιότητα ζωής και τη μεταναστευτική τάση των ατόμων από τα ελληνικά νοικοκυριά με προορισμό άλλες χώρες του εξωτερικού. Για αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε έρευνα σε τυχαίο δείγμα 157 ατόμων από όλη την Αττική κατά τη διάρκεια των μηνών Απρίλιος έως Μάϊος 2017. Εκτιμήθηκαν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη απόφασης των ατόμων να μεταναστεύσουν σε άλλη χώρα, όπως οι ιδιωτικές συνθήκες διαβίωσης, η ύπαρξη γνωστών ή συγγενών σε χώρες του εξωτερικού, οι πιθανότεροι λόγοι πρόκλησης της μετανάστευσης και άλλοι.Από τη στατιστική ανάλυση προκύπτει ότι το 1/2 του δείγματος δήλωσε πως σκοπεύει να μεταναστεύσει προσωρινά από 1 έως 3 χρόνια, ενώ το 21% σχετικά υψηλό ποσοστό, δήλωσε πως σκοπεύει να μεταναστεύσει για διάστημα μεγαλύτερο των 10 χρόνων, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει και η πιθανότητα μόνιμης μετανάστευσης στο εξωτερικό. Οι λόγοι που είναι πιθανότερο να οδηγήσουν κάποιον στη μετανάστευση κατά σημαντικότητα ήταν οι εξής: οι οικονομικοί λόγοι με ποσοστό 64,3%, η αλλαγή του συνολικού τρόπου ζωής με ποσοστό 28,7% και η ανέλιξη στην επαγγελματική καριέρα με ποσοστό 28%. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Ευρώπη αποδείχτηκε ως η πρώτη επιλογή για προορισμό μόνιμης εγκατάστασης σε ποσοστό 56,7%.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

ποιότητα ζωής
μετανάστευση
Μετανάστες
ανεργία
ελληνικά νοικοκυριά
Νοικοκυριά - Ελλάδα
οικονομική κρίση
Έλληνες

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2017-07-12


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.