Ιστορική προσέγγιση της βρεφικής και παιδικής διατροφής στην Ελλάδα, πρίν το 1960

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Ιστορική προσέγγιση της βρεφικής και παιδικής διατροφής στην Ελλάδα, πρίν το 1960

Σωτηρίου, Ευαγγελία Σ.

Το περιεχόμενο αυτής της πτυχιακής εργασίας αφορά την ιστορική προσέγγιση της βρεφικής και παιδικής διατροφής στην Ελλάδα πριν το 1960. Περιέχει πληροφορίες από δημοσιευμένες φυλλάδες και βιβλία που έχουν γράψει επιστήμονες ιατροί, τα οποία περιέχουν διατροφικές συμβουλές σχετικά με τα ποσότητες και την ποιότητα των τροφίμων, αλλά και τις συστάσεις τους σχετικά με τις απαραίτητες ημερήσιες προσλαμβανόμενες ποσότητες σε θρεπτικά συστατικά. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να αξιοποιηθούν τα αρχειακά στοιχεία που είχαν διασωθεί για πολλές δεκαετίες , να μετατραπούν σε μια πιο εύχρηστη μορφή και να αξιολογηθούν ώστε να έχουμε μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο τρέφονταν τα παιδιά στις αρχές του 20ου αιώνα. Είναι χωρισμένη σε τρία κομμάτια. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η βρεφική διατροφή παιδιών από την ημέρα γέννησής του έως και το δεύτερο έτος ζωής τους. Ποιο συγκεκριμένα περιέχονται πληροφορίες για το γάλα και προτάσεις για σωστή και πλήρη διατροφή. Στο δεύτερο μέρος αναφέρεται στην παιδική διατροφή (παιδιά από 3-12 ετών) και παρουσιάζονται διατροφικές συστάσεις ειδικών οι οποίοι προτείνονταν ως οδηγοί για τη σωστή διατροφή που θα έπρεπε να ακολουθούν οι μητέρες για τα παιδιά τους. Τέλος στο τρίτο μέρος παρουσιάζονται παραδείγματα από συγκεκριμένα διαιτολόγια που χορηγούνταν σε ένα πρεβεντόριο (1947). Αφού γίνει η ανάλυση των διαιτολογίων αυτών όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά που περιείχαν κα τις ποσότητες που καταναλώνονταν από τα παιδιά, θα ακολουθήσει η σύγκριση αυτών με τα σημερινά διατροφικά δεδομένα και σχολιασμός των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Διατροφή
Παιδιά - Διατροφή
παιδική
Βρέφη - Διατροφή
Πρεβεντόριο
Ελλάδα
διατροφή
Παιδιά - Διατροφή - Ελλάδα
Βρεφική

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-02-20


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.