Μοναστική ζωή και διαιτητικές συνήθειες στην Κύπρο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Μοναστική ζωή και διαιτητικές συνήθειες στην Κύπρο

Φουφουλίδου Θεοδοσιάδου, Ιωάννα

Η Μεσογειακή διατροφή και τρόπος ζωής όπως αυτά παρουσιάζονται μέσα από την Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής συμβάλλουν στη μακροβιότητα και κρατά σε χαμηλά επίπεδα τα χρόνια νοσήματα. Ο ρόλος, όμως, των Ορθοδόξων διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής (και ιδιαίτερα της Ορθόδοξης Χριστιανικής νηστείας) δεν έχει ληφθεί υπόψη στο θέμα αυτό. Σε κάποιες – ελάχιστες στον αριθμό – έρευνες οι Ορθόδοξες Χριστιανικές διατροφικές συνήθειες και συγκεκριμένα η Ορθόδοξη Χριστιανική νηστεία παρουσιάζονται ως η βάση του Μεσογειακού τρόπου διατροφής, ως ένα «κρυμμένο» χαρακτηριστικό παράδειγμα της Μεσογειακής διατροφής.Γι’αυτό, μέσα από την παρούσα έρευνα επιδιώχθηκε να διερευνηθούν και να συγκριθούν οι διατροφικές συνήθειες και τρόπος ζωής Κύπριων μοναχών και κοσμικών γυναικών με τη Μεσογειακή διατροφή και τρόπο ζωής, όπως αυτά παρουσιάζονται στην Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες, η σωματική άσκηση και φυσική δραστηριότητα, οι καπνιστικές συνήθειες και η κατανάλωση οινοπνεύματος των δύο ομάδων.Το δείγμα αποτελείτο από 47 μοναχές και 47 κοσμικές γυναίκες, οι οποίες απάντησαν σχετικό ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις διατροφικές συνήθειες και τρόπο ζωής των δύο ομάδων γυναικών. Αυτό ίσως να οφείλεται στην επιρροή που ασκούν οι Ορθόδοξες Χριστιανικές διατροφικές συνήθειες και τρόπος ζωής στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής των κοσμικών γυναικών.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Μοναχική και θρησκευτική ζωή
Μεσογειακή δίαιτα
Nuns - Nutrition
Mediterranean diet
Μοναχοί - Διατροφή
Διατροφικές συνήθειες - Κύπρος
Food habits - Cyprus

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2006-06


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.