Αποτελεσματικότητα του 2ου χρόνου παρέμβασης σε σχέση με την κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ σε οικογένειες υψηλού κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ευρώπη
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Αποτελεσματικότητα του 2ου χρόνου παρέμβασης σε σχέση με την κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ σε οικογένειες υψηλού κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ευρώπη
Σκοπός: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 (ΣΔτ2) αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας και υπάρχουν πολλοί παράγοντες, ανάμεσά τους και πολλοί παράγοντες που σχετίζονται με την διατροφή, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωσή της. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να διερευνήσει την αποτελεσματικότητα των 2 χρόνων παρέμβασης της μελέτης Feel4Diabetes ως προς την κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ, σε μεγάλο δείγμα ενηλίκων από οικογένειες υψηλού κινδύνου ανάπτυξης ΣΔτ2 από 6 Ευρωπαϊκές χώρες.Μεθοδολογία: Η μελέτη Feel4Diabetes είναι μια μεγάλη μελέτη παρέμβασης, η οποία διεξήχθη σε δείγμα πληθυσμού από 6 Ευρωπαϊκές χώρες. Η παρούσα πτυχιακή εργασία περιλαμβάνει 1.386 ενήλικες άντρες και γυναίκες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη ΣΔτ2 με πλήρη δεδομένα ως προς τη διατροφική τους πρόσληψη, βιοχημικούς και ανθρωπομετρικούς δείκτες και κοινωνικοδημογραφικά χαρακτηριστικά, τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και μετά από 2 χρόνια παρέμβασης. Για τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα STATA και η στατιστική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν η “Generalized linear mixed models”.Αποτελέσματα: Μετά τον 2ο χρόνο παρέμβασης υπήρχε στατιστικά σημαντική μείωση στην κατανάλωσή γλυκών σνακ στην ομάδα παρέμβασης σε σχέση με την ομάδα ελέγχου στο σύνολο του πληθυσμού (p-value = 0.001), στα δύο φύλα (p-value = 0.017, p-value = 0.027), στη Κεντρική/ Βόρεια (p-value = 0.030) και Ανατολική Ευρώπη (p-value = 0.018), σε άτομα μικρότερα των 45 χρονών (p-value=0.003), καθώς και σε άτομα υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου (p=value = 0.007). Επίσης, βρέθηκε στατιστικώς σημαντική μείωση στην κατανάλωση αλμυρών σνακ στην ομάδα παρέμβασης μετά τον 2ο χρόνο σε σχέση με την αρχική πρόσληψη, στο σύνολο του πληθυσμού (p-value =0.024) καθώς και στην Νότια Ευρώπη (p-value = 0.020) .Συζήτηση – Συμπεράσματα: Η μελέτη Feel4Diabetes ήταν αποτελεσματική στη μείωση της κατανάλωσης γλυκών και αλμυρών σνακ μετά το 2ο χρόνο παρέμβασης σε ένα μεγάλο δείγμα ενηλίκων από οικογένειες υψηλού κινδύνου για ΣΔτ2 στην Ευρώπη. Είναι απαραίτητο να γίνουν περισσότερες ανάλογες μελέτες για τη μείωση της κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων, ενώ προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως τα άτομα χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Αποτελεσματικότητα του 2ου χρόνου παρέμβασης σε σχέση με την κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ σε οικογένειες υψηλού κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ευρώπη
Αποτελεσματικότητα του 2ου χρόνου παρέμβασης σε σχέση με την κατανάλωση γλυκών και αλμυρών σνακ σε οικογένειες υψηλού κινδύνου για Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ευρώπη
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.