Μελέτη της σταθερότητας ελαίων κάτω από διαφορετικές συνθήκες αποθήκευσης πριν και μετά τον εμπλουτισμό τους με εκχυλίσματα αντιοξειδωτικών
Μαρκίδη, Αικατερίνη Αναστασία
Φυτικά έλαια διαθέσιμα στο εμπόριο (ελαιόλαδο, ηλιέλαιο και φοινικέλαιο ) εμπλουτίστηκαν με φαινολικό εκχύλισμα από τα φύλλα της ελιάς. Προστέθηκε ποσότητα εκχυλίσματος τόση ώστε τα έλαια να εμπλουτιστούν με συγκέντρωση 200 mg πολυφαινολών / Kg. Το ολικό πολυφαινολικό περιεχόμενο τόσο των μη εμπλουτισμένων όσο και των εμπλουτισμένων ελαίων υπολογίστηκε με τη μέθοδο Folin- Ciocalteau. Τα είδη των πολυφαινολικών ενώσεων υπολογίστηκαν με τη μέθοδο GC/ MS, η ολευροπαΐνη και η Vit Ε με τη μέθοδο HPLC. Συμπερασματικά, ο εμπλουτισμός δεν έδειξε να επηρεάζει σημαντικά τα έλαια κατά την διάρκεια της αποθήκευσης σε καμία μορφή αποθήκευσης. Ο καλύτερος τρόπος αποθήκευσης των ελαίων είναι η παραμονή τους στο σκοτάδι.