Αλλαγές στη σύσταση σώματος μετα-εμμηνοπαυσιακών γυναικών μετά από παρέμβαση διατροφικής αγωγής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Αλλαγές στη σύσταση σώματος μετα-εμμηνοπαυσιακών γυναικών μετά από παρέμβαση διατροφικής αγωγής

Κοκκίνου, Φωτεινή

Σκοπός: Πρόσφατες μελέτες αναδεικνύουν τη σχέση χαμηλής διαιτητικής πρόσληψης ασβεστίου και βιταμίνης D με αυξημένο πρωτεϊνικό καταβολισμό και αυξημένη λιπογένεση. Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις αλλαγές στην ισχνή και λιπώδη μάζα σώματος μετά από παρέμβαση διατροφικής αγωγής σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σχεδιασμός: Τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη παρέμβασης στην οποία ένα ομοιογενές δείγμα 101 υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών τυχαιοποιήθηκε σε ομάδα διατροφικής παρέμβασης (ΟΔ: n=39), όπου δόθηκαν 1200 mg ασβεστίου και 7,5 μg βιταμίνης D3 ημερησίως μέσω εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών και παρακολουθούσαν σεμινάρια διατροφικής αγωγής; σε ομάδα παρέμβασης στις οποίες χορηγήθηκε συμπλήρωμα ασβεστίου 600 mg την ημέρα (ΟΑ: n=26) και σε ομάδα ελέγχου (ΟΕ: n= 36). Αποτελέσματα: Στους 12 και 30 μήνες παρέμβασης η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D και πρωτεΐνης αυξήθηκε σημαντικά στην ΟΔ σε σχέση με την ομάδα ΟΕ(p<0,001), ενώ η πρόσληψη λίπους ήταν σημαντικά μικρότερη (p= 0,007). Επίσης, η 25(OH)D3 ορού αυξήθηκε στους 12 και τους 30 μήνες παρέμβασης, σε σχέση με την ομάδα ΟΕ (p=0,011). Κατά τους 12 μήνες παρέμβασης στην ομάδα ΟΔ παρατηρήθηκε υψηλότερη αύξηση της ισχνής μάζας ποδιών (p=0,040), αύξηση της MAMC(p<0,001) και μείωση της λιπώδους μάζας ποδιών(p=0,040) και της Tsf (p<0,001), σε σύγκριση με τις ομάδες ΟΑ και ΟΕ. Επιπλέον, στους 30 μήνες παρατηρείται στατιστικά σημαντική αύξηση του ΣΒ (p=0,049) και πτώση της Tsf (p=0,034) στην ΟΔ έναντι της ΟΕ. Συμπέρασμα: Η εφαρμογή μίας παρέμβαση εμπλουτισμένων γαλακτοκομικών που συνδυάζει διατροφική αγωγή στην ΟΔ και στην ΟΕ μπορεί να δώσει θετικά ευρήματα ως προς τη σύσταση σώματος όταν εξασφαλίζει τη συμμόρφωση των υποκειμένων.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Βιταμίνη D
Vitamin D
Women - Nutrition
Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες
Σύσταση σώματος
Γυναίκες - Διατροφή
Postmenopausal women
Body composition

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-10-12


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.