Κατανάλωση του ψαριού τα τελευταία 20 χρόνια στον Ελλαδικό χώρο και πώς αυτή σχετίζεται με το κόστος, τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και με την υγεία μας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2007 (EL)
Κατανάλωση του ψαριού τα τελευταία 20 χρόνια στον Ελλαδικό χώρο και πώς αυτή σχετίζεται με το κόστος, τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων και με την υγεία μας

Μυλωνάκη, Μαρία

Βασικοί σκοποί της εργασίας ήταν η εκτίμηση των ποσοστών ( % ) κατανάλωσης ψαριού σε σχέση με το κόστος του προϊόντος στο παρελθόν αλλά και σήμερα και η εξέταση των γενικότερων γνώσεων της διατροφικής σημασίας από τη κατανάλωση ψαριού σε δύο νησιωτικούς πληθυσμούς, της Κρήτης και της Μυτιλήνης. Στο κεφάλαιο 2 παρουσιάζεται η μεθοδολογία της εργασίας δηλαδή οι σκοποί της παρούσας έρευνας, τα κριτήρια εισαγωγής, τα τμήματα του ερωτηματολογίου και το περιεχόμενό τους και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την στατιστική ανάλυση. Το κεφάλαιο 3 αναφέρεται στην θρεπτική αξία του ψαριού, την βιολογική αξία των θρεπτικών συστατικών που περιέχει το ψάρι αλλά και τα κριτήρια κατηγοριοποίησης τους. Το κεφάλαιο 4 αναφέρεται στην Μεσογειακή διατροφή παρουσιάζοντας μια σύντομη ιστορική αναδρομή της, τα τρόφιμα της Μεσογειακής διατροφής, παρουσιάζεται η Μεσογειακή Πυραμίδα και η ανάλυση της αλλά και σημαντικές επιστημονικές μελέτες για την Μεσογειακή διατροφή και τα ευεργετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή της. Στο κεφάλαιο 5 αναφέρεται ο δυτικός τρόπος ζωής και διατροφής μέσα από μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων σήμερα, οι προσδιοριστικοί παράγοντες επιλογής των προϊόντων διατροφής από τους Έλληνες και τέλος οι διατροφικές συνήθειες στο νησί της Κρήτης. Στο κεφάλαιο 6 παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του τομέα αλιείας στην Ελλάδα, η προσφορά της αλιείας στην Εθνική Οικονομία και σημαντικά στοιχεία για την Ελληνική θαλάσσια αλιεία. Το κεφάλαιο 7 ασχολείται κυρίως με τα βασικά στοιχεία της Ελληνικής αγοράς, την ζήτηση και την προσφορά και τους παράγοντες από τους οποίους επηρεάζονται και διαμορφώνονται, καθώς και με το ύψος της δαπάνης στον οικογενειακό προϋπολογισμό που επηρεάζει πολύ την κατανάλωση του ψαριού. Τέλος, παρουσιάζει εναλλακτικές λύσεις με σκοπό την επέκταση των πωλήσεων των Ελληνικών αλιευτικών αποθεμάτων σε προσιτές τιμές για τους καταναλωτές. Το κεφάλαιο 8 αναφέρεται στην συμβολή του ψαριού στην υγεία του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η σχέση διατροφής και υγείας και οι κίνδυνοι που μπορούν να προκληθούν από την λανθασμένη διατροφή, ασθένειες που προκύπτουν από την δυτικοποίηση του τρόπου διατροφής, οι προστατευτικές ιδιότητες του ψαριού στην υγεία μας αλλά και επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν την ευεργετική του δράση στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της κατανάλωσης του. Στο κεφάλαιο 9 παρουσιάζονται τα εμπειρικά αποτελέσματα από την έρευνα και ο σχολιασμός τους και στο κεφάλαιο 10 τα αποτελέσματα των παλινδρομήσεων, η ανάλυση τους, τα γενικά συμπεράσματα δηλαδή τα συμπεράσματα του εμπειρικού και του ερευνητικού μέρους της εργασίας καθώς και οι προτάσεις.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Fishes - Nutritional aspects - Greece - Crete
Ψάρια - Διαιτολογικές απόψεις - Ελλάδα - Λέσβος (Νομός)
Διατροφικές συνήθειες - Ελλάδα
Fishes - Nutritional aspects - Greece - Lesvos (Nome)
Food habits - Greece
Ψάρια - Διαιτολογικές απόψεις - Ελλάδα - Κρήτη

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-10-29


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.