Διατροφική παρέμβαση και αξιολόγηση αθλητών υγρού στίβου υψηλού επιπέδου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Διατροφική παρέμβαση και αξιολόγηση αθλητών υγρού στίβου υψηλού επιπέδου

Περπερίδη, Μαρία

Η ισορροπημένη διατροφή φαίνεται να συμβάλλει θετικά στην αθλητικήαπόδοση και γενικότερα στην υγεία των αθλητών. Παρόλα ταύτα οι αθλητές δενφαίνεται να προσεγγίζουν τις καθορισμένες διαιτητικές συστάσεις.Ο σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης ήταν η εφαρμογή ενός προγράμματος παρέμβασης των διαιτητικών συνηθειών των αθλητών. Δεκαέξι άνδρες υδατοσφαιριστές μέλη της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης συμμετείχαν στο πρόγραμμα παρέμβασης διάρκειας επτά μηνών.Η παρέμβασης περιελάμβανε τέσσερις συναντήσεις, όπου στην πρώτηκαι τέταρτη πραγματοποιήθηκαν αξιολογήσεις διαιτητικής πρόσληψης (ανάκλησης24ώρου και ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων) και σωματομετρία. Ο κάθε αθλητής παρέλαβε εξατομικευμένα αποτελέσματα με συγκεκριμένες συμβουλές για τη βελτίωση των διαιτητικών του συνηθειών. Κατά τη δεύτερη συνάντηση πραγματοποιήθηκε διάλεξη για τη βελτίωση των διαιτητικών τους συνηθειών με βάση την ανάλυση των μετρήσεων της πρώτης συνάντησης και τους δόθηκε φυλλάδιο με γενικές οδηγίες αθλητικής διατροφής. Στην τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις, όπου συζητήθηκαν διαιτητικά θέματα και δόθηκαν απλές λύσεις για καθημερινά διατροφικά ζητήματα. Παράλληλα δόθηκε σε όλους τους αθλητές από ένα φυλλάδιο με αθλητικές διατροφικές συμβουλές, ώστε να έχουν και γραπτές οδηγίες για την επίτευξη του στόχου.Ως αποτέλεσμα της παρέμβασης βρέθηκε αύξηση: α) στην ημερήσια πρόσληψης υδατανθράκων (από 369 ± 125 σε 476 ± 203 g), β) στις μερίδες των ομάδων δημητριακών-αμύλου, λαχανικών, φρούτων και κρέατος και γ) στο ποσοστό των δοκιμαζόμενων που κάλυπταν τις συνιστώμενες μερίδες όλων των ομάδων τροφίμων.Με βάση τα αποτελέσματα μπορούμε να αναφέρουμε ότι η σύσταση τηςδιατροφής των αθλητών πριν την παρέμβαση περιείχε χαμηλές ποσότητεςυδατανθράκων, ενώ δεν φαίνεται να καλύπτονταν οι συνιστώμενες ημερήσιεςμερίδες από όλες τις ομάδες τροφίμων, σύμφωνα με τη Μεσογειακή πυραμίδαδιατροφής. Από την άλλη μεριά, μετά την παρέμβαση, η περιεκτικότητα τηςημερήσιας διατροφής σε υδατάνθρακες αυξήθηκε ενώ παράλληλα καλύφθηκαν οιημερήσιες συνιστώμενες προσλήψεις μερίδων από όλες τις ομάδες τροφίμων.Συμπερασματικά παρόλο το μικρό χρονικό διάστημα της παρέμβασης η διατροφική κατάσταση των εθελοντών βελτιώθηκε σημαντικά.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Υδατοσφαίριση
Αθλητές - Διατροφή
Athletes - Nutrition
Water polo

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2004


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.