Κακοήθη νεοπλάσματα οισοφάγου, λεπτού και παχέως εντέρου: παράθεση στοιχείων για Ελλάδα, Ευρώπη και υπόλοιπο κόσμο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Κακοήθη νεοπλάσματα οισοφάγου, λεπτού και παχέως εντέρου: παράθεση στοιχείων για Ελλάδα, Ευρώπη και υπόλοιπο κόσμο

Σχίζας, Σταύρος Ι.

Τα κακοήθη νεοπλάσματα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, αποτελούν μία από τις πρώτες αιτίες θανάτων σε όλον τον κόσμο. Για παράδειγμα, στην Αμερική αποτελούν την δεύτερη αιτία θανάτων μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην Ελλάδα αποτελούν την 4η αιτία θανάτων. Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των διαφόρων τύπων καρκίνου έχουν ταξινομηθεί σε: α) ιατρογενείς, β) επαγγελματικούς, γ) γενικούς και δ) γενετικούς. Το περιβάλλον θεωρείται υπεύθυνο για τα 2/3 μέχρι και τα 4/5 του συνόλου των κακοηθών νεοπλασιών. Βασικότερη παράμετρος του περιβάλλοντος αποτελεί η διατροφή. Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι χώρες που ακολουθούν τον δυτικό τρόπο ζωής και διατροφής έχουν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας. Στην παρούσα πτυχιακή παρουσιάζονται επεξεργασμένα σχολιάζονται τα στοιχεία της Ε.Σ.Υ.Ε., για τρία είδη καρκίνου, του οισοφάγου, του λεπτού εντέρου και του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα γίνεται παράθεση στοιχείων και εκτενής αναφορά στα στοιχεία που υπάρχουν για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Ο καρκίνος του οισοφάγου αποτελεί το 2% όλων των καρκίνων και είναι ο τρίτος πιο συχνός σε ότι αφορά τους καρκίνους του πεπτικού συστήματος. Η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης παρατηρείται στις χώρες της Ασίας και η χαμηλότερη στην Ευρώπη και τη Bόρεια Αμερική. Όσον αφορά τον καρκίνο του λεπτού εντέρου, παρότι εδράζεται μεταξύ δύο περιοχών με υψηλό κίνδυνο καρκίνου, σπάνια εμφανίζει κακοήθεις νεοπλασίες. Πάντως, τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά καρκίνου του λεπτού εντέρου ολοένα και αυξάνονται. Οι παράγοντες κινδύνου για τις κακοήθεις νεοπλασίες του λεπτού εντέρου περιλαμβάνουν κυρίως διαιτητικούς παράγοντες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί το 15% όλων των καρκίνων του σώματος ενώ το 50% των καρκίνων του παχέος εντέρου εντοπίζεται στο ορθό. Παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση κινδύνου εμφάνισης αυτού του καρκίνου έχουν σχέση με διατροφή χαμηλού υπολείμματος και πλούσια σε λίπη και πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες φαίνεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται πιο συχνός στη δυτική Ευρώπη και τη B. Αμερική απ΄ ότι στην Ελλάδα.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Rectum - Cancer
Οισοφάγος - Όγκοι
Esophagus - Cancer
Όγκοι
Παχύ - Όγκοι
Οισοφάγος - Καρκίνος
Έντερο
Colon (Anatomy) - Cancer
Καρκίνος
Λεπτό - Όγκοι
Tumors
Cancer

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2004


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.