Ο κλάδος της αργυροχοΐας στα Ιωάννινα και η συμβολή του στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Ο κλάδος της αργυροχοΐας στα Ιωάννινα και η συμβολή του στη βιώσιμη ανάπτυξη της πόλης

Αρβανίτη, Πανωραία

Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει την αργυροχοΐα όπως αναπτύχθηκε στην πόλη των Ιωαννίνων και εξελίχθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Να αναδείξει τις διάφορες πτυχές του κλάδου και τις επιδράσεις που αυτός δέχθηκε. Ταυτόχρονα προσπαθεί να διερευνήσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον κλάδο και να φωτογραφίσει την επιρροή του στη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου. Η αργυροχοΐα αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής της πόλης. Είναι λοιπόν εύλογο το ερώτημα κατά πόσον αυτό συνεχίζει να υφίσταται και σε ποιο βαθμό. Οι συνθήκες της αγοράς έχουν αλλάξει και η παραγωγή των περισσότερων κλάδων έχει βιομηχανοποιηθεί. Η έρευνα αυτή επιδιώκει να σκιαγραφήσει το ρόλο που διαδραματίζει η παραδοσιακή αργυροχοΐα στα Γιάννενα του σήμερα. Η πόλη των αργυροχόων αναπολεί τις μνήμες μιας βαθιάς παράδοσης και προσπαθεί να επαναπροσδιοριστεί. Οι επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν οικογενειακές και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο τρόπο λειτουργίας της αγοράς όπως αυτός έχει στις μέρες μας. Η ερευνά αυτή βασίστηκε στην επιτόπια ερεύνα που έγινε στο Κέντρο Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (ΚΕΠΑΒΙ Α.Ε.) και σε εργαστήρια αργυροχοΐας καθώς και σε καταστήματα λιανικής πώλησης αργυρών ειδών στη πόλη των Ιωαννίνων, μέσα από ερωτηματολόγια που απευθύνονταν στους επαγγελματίες του κλάδου ενώ τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων εμπλουτίστηκαν με στοιχεία από βιβλιογραφικές πηγές και από συνεντεύξεις που έγιναν με διαφόρους φορείς και επαγγελματίες του κλάδου αργυροχοΐας.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Κοσμήματα - Κατασκευή - Ελλάδα - Ιωάννινα (Νομός)
Sustainable development - Greece - Ioannina (Nome)
Αργυροχοΐα - Ελλάδα - Ιωάννινα (Νομός)
Silversmith - Greece - Ioannina (Nome)
Αειφορική ανάπτυξη - Ελλάδα - Ιωάννινα (Νομός)

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2007-11-15


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.