Η επίδραση των μέτριων επιπέδων αφυδάτωσης στην λειτουργία του ενδοθηλίου

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Η επίδραση των μέτριων επιπέδων αφυδάτωσης στην λειτουργία του ενδοθηλίου

Στρατάκης, Νικόλαος

Σκοπός: Η διερεύνηση εάν η μέτρια αφυδάτωση επηρεάζει την ενδοθηλιακή λειτουργία. Υλικά και μέθοδοι: Δέκα, υγιείς, νέοι συμμετείχαν στη μελέτη. Η λειτουργία του ενδοθηλίου εκτιμήθηκε με την βοήθεια της αγγειοδιαστολής μέσω ροής . H αφυδάτωση προκλήθηκε με τον περιορισμό του νερού για μία ημέρα σε συνδυασμό με 2 ώρες μέτριας έντασης άσκηση σε θερμό περιβάλλον (25 λεπτά στο 70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας εναλλασσόμενο με 5 λεπτά ανάπαυση στους 31°C). Πραγματοποιήθηκαν 3 μετρήσεις FMD: μια κατά την έναρξη και άλλες δυο, μία ημέρα μετά την αφυδάτωση και 3 ώρες μετά την κατανάλωση του ποτού επανυδάτωσης αντίστοιχα. Η επανυδάτωση επετεύχθη με την κατανάλωση ενός διαλύματος σε ποσότητα που αντιστοιχούσε στο 150% της συνολικής απώλειας υγρών. Αποτελέσματα: Η αφυδάτωση προκάλεσε μια μείωση του σωματικού βάρους κατά 1,9 ± 0,1% (p <0,001), το οποίο επανήλθε πλήρως μετά την επανυδάτωση. Το ειδικό βάρους ούρων (USG) αυξήθηκε από 1,015± 0,001 που ήταν αρχικά σε 1,029 ± 0,001 στην αφυδάτωση (p <0,001) και έφτασε σε φυσιολογικά επίπεδα στο τέλος της επανυδάτωσης (1,008 ± 0,001). Το FMD μειώθηκε από 8,35 ± 1,30% κατά την έναρξη σε 6,38 ± 0,10 στο τέλος της φάσης αφυδάτωσης, ενώ περαιτέρω μείωση σε 5,77 ± 0,78% παρατηρήθηκε μετά την φάση επανυδάτωσης (Ανάλυση διακύμανσης για επαναλαμβα μετρήσεις, Repeated Measures of Variance). Συμπεράσματα: Η ήπια αφυδάτωση οδήγησε σε μείωση του FMD, ενώ η μικρής διάρκειας επανυδάτωση δεν επανέφερε την λειτουργία του ενδοθηλίου σε φυσιολογικά επίπεδα.

graduate_thesis
Πτυχιακή Εργασία (EL)
Graduate Thesis (EN)

Αφυδάτωση
Ενδοθήλιο
Dehydration
Endothelium

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (EL)
Harokopio University (EN)

2009-10-26


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.