Συμπεριφορική θεραπεία παχυσαρκίας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :

Αποθετήριο :
Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΕΣΤΙΑ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2010 (EL)

Συμπεριφορική θεραπεία παχυσαρκίας

Κακλαμάνου, Αθανασία

Στη σύγχρονη εποχή η παχυσαρκία έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις, με την επίπτωσή της να αυξάνεται συνεχώς τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Δεδομένου ότι η παχυσαρκία σχετίζεται στενά με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, η επιτυχημένη αντιμετώπισή της θεωρείται υψίστης σημασίας. Μεταξύ των μεθόδων που χρησιμοποιούνται σήμερα εκτός από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις, δηλαδή τη μετατροπή της δίαιτας, της φυσικής δραστηριότητας και της συμπεριφοράς του ατόμου, εφαρμόζονται η φαρμακολογική και η χειρουργική μέθοδος. Η συμπεριφορική θεραπεία της παχυσαρκίας είναι η πιο ευρέως μελετημένη και η πιο ολοκληρωμένη θεραπευτική παρέμβαση σε σχέση με τις υπόλοιπες. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές, που βασίζονται σε διάφορες θεωρίες αλλαγής της συμπεριφοράς, όπως τα Στάδια Αλλαγής της Συμπεριφοράς, η Συνέντευξη Κινητοποίησης, ο Γνωσιακός Συμπεριφορισμός και αντιμετωπίζει το άτομο ως ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Τα αποτελέσματά της είναι ενθαρρυντικά κυρίως στα παιδιά, καθώς προάγει απώλεια βάρους και σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία του ατόμου γενικότερα, ενώ εάν συνδυαστεί με τις άλλες μεθόδους τα αποτελέσματα ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό. Όμως, σε μακροχρόνιο επίπεδο η συμπεριφορική θεραπεία δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Συνεπώς κρίνεται απαραίτητη μελλοντική έρευνα η οποία θα πρέπει να εξακριβώσει τα συστατικά ή τους τύπους της θεραπείας που επιτυγχάνουν τα πιο ολοκληρωμένα και επίμονα αποτελέσματα όπως επίσης και εκείνα τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων που σχετίζονται με μακροχρόνια επιτυχία στα προγράμματα απώλειας βάρους, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη ή έστω τον περιορισμό της έκτασης της παχυσαρκίας.

postgraduate_thesis
Μεταπτυχιακή Εργασία (EL)
Postgraduate Thesis (EN)

Διαχείριση βάρους
Παχυσαρκία - Πρόληψη
Weight management
Obesity - Treatment
Obesity - Prevention
Παχυσαρκία - Θεραπεία


2010-12-07


Αναφορά Δημιουργού – Μη Εμπορική Χρήση – Όχι Παράγωγα Έργα 4.0



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.