Αναμένοντας το τέλος του κόσμου τον 17ο αιώνα. Ο εβραίος μεσσίας και ο μέγας διερμηνέας

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Αναμένοντας το τέλος του κόσμου τον 17ο αιώνα. Ο εβραίος μεσσίας και ο μέγας διερμηνέας

Κουτζακιώτης, Γιώργος

Μονογραφία

2020


Αθήνα (EL)
Ο 17ος αιώνας θεωρείται εποχή γενικής κρίσης για τον ευρασιατικό χώρο. Αρκετοί πίστευαν τότε ότι ζούσαν τις έσχατες στιγμές της ανθρωπότητας και ανέμεναν το τέλος του κόσμου. Δημιούργημα του κλίματος αυτού υπήρξε και το μεσσιανικό κίνημα ενός εβραίου μυστικιστή από τη Σμύρνη, του Σαμπατάι Τσεβί, το οποίο συγκλόνισε, όχι μόνο τις εβραϊκές κοινότητες, αλλά επίσης και πιστούς των άλλων θρησκειών της Βίβλου, χριστιανούς και μουσουλμάνους. Στο βιβλίο αυτό εξετάζεται κυρίως η πρόσληψη του εν λόγω εβραϊκού κινήματος από τους ορθόδοξους χριστιανούς και ιδιαίτερα αναλύονται οι σύνθετες ιδεολογικές αναζητήσεις του Παναγιώτη Νικουσίου, του πρώτου χριστιανού μεγάλου διερμηνέα της Υψηλής Πύλης, με αφορμή το ενδιαφέρον του για το σαμπαταϊστικό κίνημα. Οι αναζητήσεις του Έλληνα λογίου ήταν επίσης διαποτισμένες από τις εσχατολογικές ιδέες της εποχής του και περιστρέφονταν γύρω από έναν βασικό άξονα, εκείνον της ανάγνωσης του παρόντος για την πρόγνωση του μέλλοντος της οθωμανικής αυτοκρατορίας και της χριστιανοσύνης. (EL)

Φιλοσοφία, Ψυχολογία, Θρησκεία (EL)
Philosophy, Psychology, Religion (EN)

Εβραίοι (EL)
Ιστορία των ιδεών (EL)
Μεσσιανισμός (EL)

Ελληνική γλώσσα

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Ινστιτούτο Ιστορικών ΕρευνώνNational Hellenic Research Foundation. Institute of Historical Research


Οθωμανική Αυτοκρατορία

17ος αιώνας

Γιώργος Κουτζακιώτης




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.